Romprovning

Romprovning och dagens trender

Hur vi genom för en romprovning

Allt om rom och svar på dina funderingar

När vi ses och d usitter på en av våra provstolar har du precis kommit in i ett av Göteborgs coolaste ölbryggerier. I lokalen som tillhör beerbliotek bryggs det öl och lagras även suröl om det är någonting du känner till. Bryggeridofterna är härliga och det sätter prägeln på det du ska få provsmaka i glasen. Vi gör en romprovning på mellan 5 till 6 glas och 2-3cl i varje romglas. Dofter och smaker har ett sammanhang där vi oftaste börjar med den lättaste romen, doften och sedan ökar på med styrka, smak och doft eftersom.

Olika sorters rom och produktionsstil

Rom har olika produktionsstilar och vi ska gå igenom fransk, spansk och brittisk stil på rom. Egentligen finns det bara två sorters produktionsstilar. Antingen gör man romen på sockerrörsjuice eller melass som är en biprodukt av sockerutvinningen från sockerrören. Smakerna av produktionsstilen kan påverka på hur romen är producerad. En söt rom kommer för det mesta av den spanska produktionsstilen där det finns en del sötma i smak och doft. Den mer sträva romen är oftast en fransk produktionsstil. Den liknar grappa och har lite sötma. Den franska romen produceras mestadels på Haiti, Martinique och Guadeloupe.

Romprovning på rätt sätt

Själva provningen går ut på att du ska lära dig hur du ska dofta och känna igen en rom så du kan fortsätta att provsmaka rom hemma vart du är när. En van näsa kan känna igen en rom men det krävs mycket vana och idogt med romprovning för att bli riktigt duktig. När vi doftar en rom börjar vi med att dofta i övre dele nav glaset, där aromerna sitter. Längre ned i glaets kant väller alkoholne ut och du känner direkt skillnaden i en förflyttning. Efter varje glas nollställer du näsan genom att dofta på din egen doft, i handen eller i din armbåde fungerar bra. du går till nästa glas och känner på doften, sätter färgerna i glaset. Identifierar vanilj från fatet, kanske hittar lakrits, apelsin och massor med andra dofter. Du kommer förmodlige inte dofta dsamma som du smakar i munnen men det är spännande att förstå även den skillnaden.

Doft, smak och sötma

Sötman är vanlig i en rom och det finns rykten om vilka producenter som tillsätter socker mestadels för smakens skull. Genom att snurra glaset runt och blöta ned insidan med din rom stälelr du sedan glaset på bordet för att se dropapr som kommer bildas och sakta glida neråt i glaset. Stora droppar ingen en indikation på hög sötma, små droppar indikerar låg sötma. Många vana romprovare är negativa till rom som har tillsatt socker och det finns flera populära exempel att hitta på hyllorna.

En vanlig romprovning genomgår en provsmakning med dofter och sockeridentifikation. Därefter får vi en stund att smaka av och snacka om var romen kommer ifrån och kanske säga vad vi tycker och identifiera favoriter och vad vi inte gillar. Hänger du med så bjuder vi in till romprovning där du kan registrera dig på denna sidan om rom.