Romprovning

Romprovning och dagens trender

Romprovning för nybörjare

Allt om rom och svar på dina funderingar

Att få smaka en ny dryck och känna igen dofter, smaker och känslan är alltid spännande. Häng med på en romprovning med oss och lär dig hur du ska känna igen dofterna och smaker för en bedömning. Först av allt bör du ha ett bra glas och ett bra sätt att dofta din rom på för att göra sig rätt. Du ska dofta och andas in nyanser och dofter av det som finns i glaset.

Doften i ditt romglas

Har du tidigare varit på en dryckesprovning vet du väl hur det fungerar och kan få in doften i näsan på rätt sätt. När du doppar näsan i glaset får du alla aromer av både drycken och alkoholen samtidigt. Det kan vara nyttigt att dofta olika på glaset, att luta glaset åt sidan och dofta i övre kanten för att känna aromerna först. Du kan röra näsan ned och upp för att känna skillnaden på arom och alkohol på din rom. Det en en viktig del hur du bedömer drycken vid en romprovning.

Variationer av rom

En romprovning kan vara blandad på så olika sätt. Det finns mycket att uppleva i en rom och det finns de som gillar en viss typ av rom. En del föredrar den genuina råa franska modellen av rom som inte är speciellt söt eller sötad alls. Det är ofta en rom som påminner om Grappa eller ibland mäsk. Det finns enormt smak och doftrika rom som är gudomliga och friska samt de som även är smaksatt och artificiella i smaken. Den största favoriten är kanske den söta spanska drycken idga men det är på väg att ske en förändring bland finsmakare som hittat nya favoriter.

Hitta din favorit och utvecklas

EN romprovning ger kanske ne tunn bild av vad rom har att erbjuda. Ofta relaterar man till något man tidigare upplevt och doftat men man kan även utveckla sin arom och igenkänning av regelbunden provning. Det är vanligt att man druckit exempelvis en Ron Zacapa i en bar och det har väckts en nyfikenhet. Tyvärr har för få barer väldigt lite rom att erbjuda och det är svårt att göra en provning som ger ett bra resultat. Vi tycker det är spännande att erbjuda fem sorters rom för att ha olika inriktningar där du får lära dig skillnaden. Fransk, spansk, brittisk, navy, kryddig och även smaksatt rom. De är ofta det vi inriktar oss på en första romprovning.