Boka romprovning


/ torsdag, juli 29th, 2021
Boka romprovning

Boka romprovning för nyfikna och häng med på vår föreläsning om romens historia och uppkomst. Vi tar dig från 1500-talets Christoffer Columbus till en modern romprovning med doft och smak.

Häng med på en resa till Karibien där vi berättar om socker, fermentering, destillering, lagring och buteljering. Avlutar med en romprovning med 5 sorters rom.

Rom har funnits som en produkt som skapades av biprodukten Melass. Det finns lite information och dokumentation om hur detta skedde. Dock tillräckligt för att vi ska kunna skapa oss en uppfattning om hur och ungefär när romproduktionen började. Det sägs att rom började förtäras som en mäsk, utan kontrollerad fermentering eller ens kunskap om destillering. Detta skedde i början på 1600-talet på de karibiska öarna och efter att man i sockerproduktionen kastat ut biprodukten Melass på bakgården. Innan man förstod att kunna använda melass för att fermentera och sedan destillera den skummades den av de arbetande slavarna på sockerrörsfälten och man fick sig en fylla på den bubblande vätskan. Mäsken dracks som en dryck för att kunna råda bot på det hemska slavlivet man levde och man tig väl tillvara på möjligheten att kunna fly från verkligheten i sin livssituation.

Drycken kallades för Kill Devil. Den var beskriven som en hot, hellish and terrible liquor. Effekten att dricka mäsk måste varit en annan hemsk upplevelse men det ena gav det andra och man kanske inte kunde välja. Drycken blev som medicin och rådde bot på det mesta då. Man tror att slavar från europeiska länder som förmodligen blivit straffade hade kunskap om destillering och brygd av alkohol. Utifrån den aspekten kanske det verkar rimligt at man förstod att destillera den hemska drycken och skapa en starkare, renare och smakfull dryck som romen senare blev i ett förfinat skick.

 

kr475.00