Birka romkryssning


mässa, rom, romprovning / tisdag, mars 26th, 2019

Kanske Sveriges roligaste och starkast växande evenemang om rom och relaterade produkter. Romen som kommer från karibien har verkligen slagit klorna i det skandinaviska länderna. Sverige erbjuder få men växande evenemang, därtill Öl och Whiskymässan i Göteborg om bara ett par veckor. Ytterligare en scen för romälskare och romprovare.

Lugnet när man stiger ombord på en riktigt pråper och fin båt med hög kvalitet bådar gott för vad som ska komma. Birka är för mig mest känt som en partybåt som man åker och kanske mest får uppleva fylla och fest. Denna gången var upplevelsen annan, kanske på grund av den massa seriösa smak- och doftintresserade romdrickare som höll sig väl i kragen enligt vår uppfattning.

Romprovning online

Den lilla mängd av utställare fick plats i det övre planet och hade gott om plats utan trängsel. Här hittar vi gedigna Havanna Club som blandar drinkar på sin lagoma ljusa rom, sida vid sida står de mer avancerade romproducenterna som är innivativa med nya idéer och enormt höga smaker. Vi hittar danskarna 1423.dk som är en av de kanske mest avancerade romproducenterna med egna blandningar. Vi hittar även Diplomatico, Botran, Quorum, Pampero, Ron Zacapa ja det finns ett enormt utbud på denna tillställning.

De svenska utbudet är inte heller dåligt med Per Ädel i spetsen med sin blandade Birkarom, gjord på en specialblanding från Jamaica, Panama och Barbados. Per driver sedan flera år A-bay spirits i Varberg med egna ekfat från den svenska skogen.

Romkryssning med bredd

Birka romkryssning har varit en riktig bra inkörsport för rom och den växer varje år. Utbudet från de söta till de torra är mycket bra. Här hittar du fransk romproduktion i sitt bästa från Marie Galante, det balanserade söta spanskproducerade Diplomatico från Venezuela och de bitiga jamaicanska estriga expotionernas rom som tampas om absolut bästa kvalitet och variation.

Det svåra med att delta i en romkryssning är kanske att man inte vet vad man ska smaka och innan lunchen är klar har man tippat över. Ett förslag är att gå på en romprovning veckorna före och skapa sig en uppfattning av vad man tycker om. Eller vad man inte tycker om helt enkelt.