Black Tot Day


rom / torsdag, maj 23rd, 2019

När de brittiska sjömännen fick ransonerad rom som delbetalning för sina tjänster hade man under de 300 åren gjort betydliga framsteg i utvecklingen från ren rom till en grog som serverades som en drink.

Tot , en daglig ransonering rom

Två gånger dagligen fick man sin ”tot” att dricka för att klara både det hårda arbetet men även för att mentalt stå ut med osanitära och skitiga skepp. Tänk dig själv att segla över Atlanten med de standarder man hade på 1600-talet. Det krävdes både god disciplin och hårt arbete för att det skulle fungera. Att vara lite på luran kanske underlättade att stå ut helt enkelt.

Black Tot Day

Känd som en ”tot”, bestod ransonen av 70 ml 54,6% alkohol per volym rom, 1/8th av en imperial pint, som ges ut till seglare dagligen vid middagstid. Efter 300 år, då Royal Naval traditionen upphörde 1970, vid sista uppkallandet ”Up Spirits!”, hade sjömän svarta armband som de fick sin sista ration av rom och mock begravningar med en inkorporerad kista ägde rom . Dagen blev känd som Black Tot Day.

Öl istället för rom

Rationen var ursprungligen öl, inte rom, som gavs till seglare för att öka moralen. Eftersom öl förstördes lätt under långa resor, ersattes det med rom som ursprungligen var berusat snyggt.

Dåtidens Mojito

Den 21 augusti 1740, vice admiral Edward Vernon, känd som ”Old Grog” för den vattentäta Grogram kappa han bar, bestämde att rationen skulle spädas med vatten. 1/4 del rom och sedan vatten, socker och lime till det. Groggen som man blandade kan idag påminna om en Mojito men kanske inte alls var lika frestande på skitiga skepp och ett odrägligt liv som sjöman. Det man även lärde sig av admiralens tilltag var att man med tillsatta vitaminer fick ned sjukdomar som sjörbjugg bland annat.

Vi firar dagen på Le Pub i Göteborg 31 juli och du kan se evenemanget på vår facebooksida med evenemang.

Black Tot Day groggrecept

Ingredienser

  • 60 ml mörk rom, navy strenght
  • 15 ml demerara sockerlag (1:1)
  • 15 ml färskpressad limejos
  • 50 ml vatten

Glas: korta drinkglas som klarar mer än 2dl
Garnering: skuret limeskal

Skapa din black tot day drink

Gör din demerara sockerlag enligt instruktioner 1 del socker och 2 delar vatten som du värmer tills det är klart igen.

Lägg alla ingredienser i en cocktail shaker med is. Mixa och häll upp i ditt glas och toppa med is. Lägg på det skurna limeskalet som garnering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *