Doft smak färg


doft, färg, rom, smak / måndag, juni 10th, 2019

Vi är alla olika i hur vi upplever doft smak färg i en dryck. En rom kan vara föränderlig med tiden, den kan skilja på sig med luftning. På en romprovning njuter man mer än gärna ett glas starkt, torrt eller sött innan maten eller efter maten, till glass, framför brasan, på verandan och vi njuter den precis som vi vill när vi vill. En rom har inga regler och du får njuta den helt efter eget tycke och smak.

Doft smak färg på rom

Många tror att en mörk rom ofta är söt och smakar bränt socker eller arrak. Att en god rom ska smaka av bland annat kryddor, torkad frukt, socker, pekannötter, mandelmassa, apelsin, kanel, ljus choklad, fat, arrak, örter, russin, nougat, lönnsirap, pomerans och fudge. Vi anser att du har helt rätt som tycker att det är sanningen om rom och att du har helt rätt om du är av samma uppfattning. Doften kan bestå av många olika dofter som i sin tur ger dig en upplevelse som passar dig här och nu.

Beroende på var din näsa varit kan din upplevelse förändras från gång till gång och även hur länge du luftat ditt glas rom. Dofter av exempelvis apelsin, banan, lakrits, mynta, after eigth. Doften kan bero på så många saker att vi aldrig säger att du har fel i din upplevelse men att du inte ska förvånas över om du får nya upplevelser med tiden eller en ny flaska av samma sort.

Dofter som banan, apelsin, choklad, vanilj är helt vanliga i en rom som du tycker om. Det vi känner igen tycker vi om, det vi lär känna som nytt kommer vi tycka om när vi vant oss lite mer.

Smak

När vi smakar en rom har näsan ofta fått en dos av föreställning av vad som komma small. Doften är en förstärkning av smaken och det går inte att exempelvis smaka en rom och hålla för näsan eftersom mycket av doft och smak går hand i hand. Åter till smak kan vi förnimma dofter av frukt, sött, honung, lakrits, vanilj bland många andra. Doft är svårt eftersom vi anser att du alltid har varit någon annanstans med både näsan och tungan som påverkar din upplevelse.

En smak bör inte isoleras för att du ska bli någon sorts fenomenal smakguru men det finns flera saker att ta hänsyn till för din upplevelse ska bli så bra som möjligt. Att du kanske inte äter salt godis eller sura nallar innan du kommer på en romprovning. Att kaffet får vänta tills en stund efter provningen och att rökningen inte gynnar din upplevelse heller.

Färgen

Färgen på en destillerad rom är genomskinlig och ser mest ut som vilken vit sprit som helst. En rom får ingen direkt färg i destillering eller från sin grundvätska om den destillerats exempelvis från sockerrörsjuice eller melass. Färgen kommer oftast från fatlagring som ger färg från tanniner, brända fat, tidigare sprit, vin eller whiskey som lagrats innan eller helt enkelt kommer färgen från honung eller tillsatt socker.

När vi talar om doft smak färg hänger mycket fast vid vad vi blivit informerade om hur en rom är för andra. Vi önskar att alla som tycker om att dricka gott ska kunna komma till oss på en romprovning och dessutom skapa sin egen upplevelse för att uppleva doft smak färg i sin egen uppfattning.

Därifrån till att vi tror att mörk rom är söt är inte hela sanningen men däremot en upplevelse vi måste förändra för att hitta sanningen. Rom är föränderlig men har en historia vi vill sätta på kartan.

Vi vill komma åt bakgrunden på en rom och dela en korrekt upplevelse för dig som vill smaka på god rom och lära dig mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *