God rom att dricka rent


rom / fredag, april 5th, 2019

Eftersom rom inte har en smak, en tillverkningsmetod eller ett bestämt sätt att tillverkas är det svårt att bestämma vilken som är en god rom att dricka rent för andra. Om man utgår ifrån att dricka rent rom finns det i regel flera olika sorter du kanske kan identifiera innan du väljer din favoritrom.

Söt mörk rom

Den söta mörka romen är kanske den vanligaste inkörsporten. Det innebär att det oftast är spansk rom man talar om. Det finns ett antal sådana på Systembolaget att tillgå utan att beställa och har du druckit några rom kanske du känner igen Diplomatico från Venezuela, Ron Zacapa från Guatemala eller någon annan söt spansk rom.

Talar man om smaken får man ofta melass som grundsmak men även tobak, karamell är vanliga smaker i en söt rom. vanilj finns ofta alltid med och det kommer sig att vaniljsmaken kommer från ekfaten som rom lagras på.

Dofter och smaker

När du efter ett ta druckit mycket söt rom finns det en strävan att du vill prova nya smaker och hitta doft och smak du känner bättre. Såklart blir do bättre på romprovning och du kan identifiera doft och smak på nya sätt.

Olika varianter av rom har också olika mängd smakämnen och det går att styra det med kemi. Estrar är en ämnesklass i organisk kemi som uppstår när en alkohol under vattenavspjälkning reagerar med en syra. Detta använder man sig i Jamaikansk rom som ofta också har en helt annan smak och upplevelse. Estrar mellan små alkohol- och karboxylsyremolekyler är på grund av sin vattenkänslighet ovanliga i naturen; de brukar ha en karakteristisk doft och användas som konstgjorda smakämnen.

Smakrik rom

Jamaikansk rom får tillsatt av Estrar för att skapa mer smak. Romen får även en jäsning på upp till två veckor istället för några dagar i jämföresle med andra rom. Har du druckit någon nyhet på senare tid kanske du känner igen Hampden Estate Jamaican Pure Single Rum. Den var en av de mest omtalade romsorterna 2018. Den är tillverkad av melass som kommer från egna sockerrörsplantager i Trelawny-distriktet på nordvästra delen av ön.

Torr rom

Vidare ser vi på fransk rom som istället för sötma har en strävare inriktning. Den franska romen är destillerad i kolonnpanna och producerad från sockerrörsjuice. Den har en kort fermentering innan destillering och får en gräsigare smak och doft. har du kanske provsmakat rom från Martinique, Marie Galante och Haiti. Romen får sin utmärkande smak och doft från lagringen på konjaksfat. Det är såklart den stolta franska metoden att sätta sin prägel på sin produkt och dessutom ta tillvara på gamla konjaksfat för smaksättning.