Hitta din favoritrom


favoritrom, rom / onsdag, september 4th, 2019

I ett försök att guida dig att hitta din favoritrom skriver vi denna lilla guide hur det kan gå till. Att hitta sin favoritrom genom en romprovning är kanske inte det enklaste eftersom det kan ta mer tid än ett tillfälle. Det är dock en bra start för att skala av det du inte tycker om och skapa en inriktning.

Romprovning för nyfikna

När vi talar om rom och provningar erbjuder vi vår ”romprovning för nyfikna” för att skapa en introduktion och vägleda dig som börjat intressera dig för destillatet att hitta en väg in. Då det finns generellt tre stora produktionssorter inom rom är det enklare att förstå när man lärt sig att skilja på brittisk-, fransk- och spanskproducerad rom. Deras olika bakgrunder gör att du kan tycka om flera av romsorterna men även hitta en av dina favoriter. Den ena är mer inriktad på sötma, den andre mer på torrhet och en tredje mer aromatisk och smakrik med styrka.

Bedömning med kunskap

Att bedöma någon rom alls för vad du ska tycka är inte vår sak utan vi lägger en viss kunskap i dina händer som du efter din näsa och gom får använda dig av själv. Det viktigaste är kunskap och historia för att använda i din bedömning.

Drycker med alkohol har alltid varit av intresse för oss svenskar. Kanske för att det länge haft en begränsad tillgång och lite svårt att få tag på. men även för att det är ett system som fungerar med stort utbud på systembolaget. Kontrollen och utbudet är unikt även om ordinarie sortiment för rom är nästan obefintligt. Du kan dock beställa mycket mer än du kanske anar på ett enkelt sätt.

Hitta din favoritrom

Du kan hitta din favoritrom genom ett enträget provsmakande och göra dina bedömningar utifrån din palett. När vi skriver palett gäller det dofter och smaker som du känner personligen utan påverkan av vad du läst i en recension eller artikel.

Med hjälp av din näsa kan du avgöra om doften är någonting du gillar eller inte. Om någon komponent i din upplevelse inte faller dig i smaken. Ofta får man olika dofter från olika produktionssorter. Exempelvis har rom från Jamaica ofta utmärkande doft av banan och frukt.

Din palett bör ge dig en tydlig inriktning på om du först tycker om doft och smak eller inte tycker om det du ger dig på. Du har två val att göra här och kan antingen tycka om romen eller fortsätta hitta din favoritrom.

Det du tycker om ska du såklart utveckla genom att välja liknande rom produktionssorter och testa gränserna med dina provflaskor. alternativt gå på romfestivaler och evenemang där du kan köpa provsmakning och biljetter för att testa dig fram.

Håll kostnaderna nere

För att inte behöva köpa för många flaskor du inte senare gillar är det bra att köpa mindre flaskor. Det går att hitta små flaskor av det man vill köpa eller helt enkelt dela med andra som du känner. Du får ett verkligt bra romskåp med små flaskor som du verkligen gillar. Istället för dyra rom du inte gillar som aldrig tar slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *