Hur dricker man rom?


rom / måndag, maj 6th, 2019

Frågan – hur dricker man rom? har nog ställts av nästan alla våra besökare och på alla våra romprovningar och det är alltid lika spännande och enkelt att svara på. Egentligen finns det inga regler för hur du ska dricka rom men det finns flera olika sätt att berätta om som iallafall är en bra början.

Det finns först en hel del saker du bör veta om rom och dess skillnader beroende på hur du ska dricka den. Eftersom det finns olika varianter på rom som vit rom, mörk som, brittisk rom, spansk rom, fransk rom, torr rom, söt rom med flera olika styrka av alkoholhalt. Vill vi informera om att det finns generellt två olika produktionssätt för att göra rom som påverkar vad som finns i flaskan.

Produktionssätt av rom

Dessa två olika produktionssätt är rom som producerats från sockerrörsjuice och rom som producerats från sockerrörsmelass. Den torrare romen som producerats från sockerrörsjuice kallas för fransk rom eller Rhum Agricole på franska. Den som produceras på sockerrörsmelass är annorlunda på flera sätt och är antingen spanskproducerad rom eller brittiskproducerad rom.

Overproof och en skvätt Lime

Rom som från början kommer från Karibien dricks där på ett annorlunda sätt än exempelvis här i norden. Människor som lever i Karibien är van att dricka en vit rom, gärna overproof, alltså över 57,7% alkoholhalt. De flesta varianterna har en etikett som visar 151 overproof, vilket är över 75,5% med en isbit och en skvätt lime. Syftet med att dricka romen på det sättet är ett sätt att svalka sig i den heta fuktiga värmen.

Grogg

Att dricka grogg som vi svenskar alltid druckit alkohol med sprit, is och en blanddricka kommer faktiskt från Karibien 1740 dåden brittiske amiral Vernon beordrade att späda ut sjömännens dagliga ransonering av rom med 1/4 vatten och lime för att minska fylleriet på skeppen.

Hur dricker man rom

Hur dricker man rom på en romprovning? normalt dricker vi 4 – 5 glas med olika sorters rom. Beroende på vilken typ av provning vi har gör vi olika inriktningar och sorter och dricker från vänster till höger. Vi serverar 2-3 cl i varje glas för att kunna dofta och smaka i flera omgångar och göra sig bekväm med sitt glas och aromer. Det blir en del luftning och det dunstar en del alkohol under provningen så det är en god mängd rom som räcker.

Våra romprovningar börjar med en genomgång av historia och härkomst, vi serverar glas ett och berättar om varje rom i turordning. Bedömer sötman i glaset mot ljuset, doftar romen och dricker sedan en sipp för att börja själva romprovningen. det blir ofta diskussioner och frågor kring provningen och vi svarar helst direkt eller passar till efter provningen om det känns bättre.

Dricker du en god rom hemma som är mörk och stark är det vanligast att du tar den rumstempererad som den är. Att späda ut rom är inte lika vanligt som med whiskey men det är ju en smaksak som du bestämmer helt efter dina behov och smak. Dricker du ljus rom är det för det mesta för att du behöver den i en grogg, drick eller cocktail.

Bland det mest spännande tycker vi är att blanda en Daiquiri på Worthy Park Rum Bar Overproof vita rum.

Daiquiri

Mixa ihop ingredienserna med is i en vanlig mixer.

  • 50ml Rum Bar Overproof
  • 20ml lime juice
  • 15ml sockerlag

Tänk på att den vita spriten är mycket starkare än din vanliga sprit så var försiktig. Du känner inte styrkan på denna romdrink men kommer garanterat göra den igen och igen.

Boka romprovning

Vi återgår gärna mellan provglasen när första omgången är klar för att påvisa större skillnader efter att du fått smaka alkohol en stund och smakerna skiljer sig från första rundan. Blir du mer nyfiken nu eller vill komma på en provning hittar du oss på facebook där du kan skriva och fråga eller se våra evenemang. Vi bokar gärna svensexa, möhippa, födelsedagar och andra gäng som kommer med förfrågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *