Hur man dricker sipprom?


doft, rom, sipprom, smak / söndag, september 29th, 2019

När doft och smak är inträdet till en hitta din rom är det viktigt att man ser till sina egen erfarenhet. Med bredare kunskap om doft och smak försöker vi lyfta dina kunskaper till ny nivå där du kan dofta och smaka på ett nytt sätt. Att känna doft och smak är en individuell upplevelse som triggar igång minnen från tillfällen i livet. Dina intryck kopplar automatiskt på dina tidigare erfarenheter och skapar igenkännandet. Kanske får du en koppling till vanilj, lakrits, smörkola, apelsin, tobak, choklad eller till och med ett svettigts omklädningsrum. Det kan låta absurt men dofterna finns i våra minnen och lockas fram på olika sätt.

För oss handlar det om att inte styra vad du ska dofta och smaka som gäst hos oss. En romprovning ska ge någonting nytt till dig baserat på dina tidigare upplevelser. Det är viktigt att du får en neutral provning med din egen upplevelse och såklart de andra i rummet.

Doft och näsa

När vi ber våra gäster dofta en rom brukar vi förklara att det finns olika sätt att dofta. Vi talar om att näsan oftast har olika känslighet i vänster och höger näsborre. Det är då viktigt att hitta sin känsligaste det och förstår hur man ska dofta in romen på bästa sätt. Att dofta direkt ned i glaset kan vara förödande om drycken är väldigt alkoholhaltig. Man får dofta precis hur man vill och det är det som är grejen med att komma på en romprovning.

Vi vill gå igenom hur man dricker sipprom och optimera upplevelsen från första stund.

Hur man dricker sipprom

Vi går igenom hur man dricker en sipprom genom följande steg. En rom njuter man genom att först dofta den och identifiera vilka aromer om finns. Detta kan ta en stund innan du även fått lufta din dryck och syresatt den för att komma till sin rätt helt. Snurra gärna glaset så du låter luften blanda ned sig i drycken.

Kanske känner du även tydliga aromer och även alkoholstyrka. Genom att dofta på olika sätt, ovanför, under glaskanten, med näsan i glaset eller hur du nu vill ha det. Alkoholen brukar vi säga, rinner över kanten, och aromerna stiger gärna upp ovanför glaset. Du kommer säkerligen att känna skillnad när du får glaset uppåt och nedåt.

Är du en finsmakare kanske du ska skaffa ett bra romglas. Det finns massor med olika typer men vanligast är ett tulpanglas .

För att börja bör du först smaka din rom innan du tar in en snabb andra mun. Det är först nu du kan känna aromerna när gomen vant sig vid den första starka alkoholsmaken. Försök beskriva om romen smakar som den doftar, hitta dofter av trä, vanilj, cola, sötma, lakrits och vad du nu känner igen. Inga smaker är egentligen fel utan din upplevelse är din.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *