Klassificering av rom


klassificering, rhum, rom, ron / torsdag, januari 16th, 2020

När du besöker en romprovning försöker vi berätta vi hur en klassificering av rom görs runt om i världen. Vi berättar om de olika produktionsstilarna där fransk rom, spansk rom och brittisk rom skiljer sig från varandra. Den klassificering som funnits inom romvärlden håller på att förändras och vi försöker skapa klarhet i hur det ser ut och kanske kommer att se ut framåt.

Om vi går tillbaka i tiden är det globalt erkänt att rommarknaden har haft en stor framgång i detta historiska ögonblick. Men en betydande del av denna framgång beror på ett stort antal märken och följaktligen en stor förvirring i vad rom betyder. Denna förvirring döljer risken för att det bara kan bli en kortvarig framgång.

I kategorin rom ingår rom från destillerier, rom som endast är varumärken, privata etiketter, rom som åldras i tropiskt väder eller i kontinental väder.

Den har ingen verklig åtskillnad mellan olika kategorier (bortsett från AOC rhum agricole). Velier var det första företaget för mer än 20 år sedan som tog med sig konceptet med tre ”stilar” för att göra en åtskillnad på den europeiska marknaden bland spansk rom, brittisk rom och franska rom. Det var hjälpsamt under den tiden, men lite inkonsekvent nu. Velier fortsätter att arbeta för att föreslå för handels- och romvärlden ett unikt språk mellan olika kategorier. Romens framgång på lång sikt kräver att dessa stora skillnader tas upp, både bland produkter och bland producenter.

Gargano klassificering

Följande klassificering har skapats av Luca Gargano 2015 tillsammans med Richard Seale från Foursquare destilleri på Barbados. Den är baserad på destillationsmetod, den enda uttömmande metoden som inkluderar alla typer av rom. Det är inte ett sätt att förstå kvalitet utan snarare en objektiv metod att klassificera, vilket ger trovärdighet och värde för hela kategorin rom.

Ovanpå detta finns den allmänna skillnaden på råvaror: sockerrörssaft, sirap och melass.

  1. På den första nivån i diagrammet nedan hittar vi Single Rum, destillerad i parti fortfarande, en hantverksprocess som bäst uttrycker råvaran och destilleriets kunskap.
  2. På den andra nivån hittar vi Single Blended Rum, en blandning av rom som är destillerad i kolonn och fortfarande parti.
  3. På den tredje nivån hittar vi den traditionella Rum som destilleras i traditionella enkel- eller dubbla kolumner.
  4. På den fjärde nivå hittar vi Rum producerad i stora volymer med moderna destillationssystem med flera kolumner.

Denna klassificeringen kan endast tillämpas på rom som utger destilleriet. Både om det är originell destilleri-buteljering och oberoende tappning. Rom som inte har en destillerispecifikation är omöjligt att klassificera eftersom vi inte vet hur de är gjorda och var de kommer ifrån.

gargano klassificering av rom
Klassificering av rom av Luca Gargano

Källa velier.it.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *