Överraska en whiskeyprovare


provning, upplevelse, upplevelser / fredag, september 11th, 2020

Intresset för dryck med smak och doft fångade mig som whiskeyprovare redan på 90-talet. Jag var en ung man med sommarjobb på systembolaget och stort driv i den lokala whiskeyföreningen. Där kunde samlas och provsmaka nya sorter på bolaget och även rådge i frågor kring smak och doft.

Ingen whiskeykunnig trodde såklart på en ung, finnig man med mittbena. Jag bröt på höga toner så det var mer en lärdom att lyssna till kunden än en period att rådge. Uppgiften bakom disken blev en tid av lärdom och tills idag har jag alltid vart intresserad av doft och smak. Man blir så mycket gladare då.

Som gammal whiskeyprovare

När det begav sig, i början på 90-talet hade jag allt smakat en dele sprit men tyckte inte om allt. En rökig whiskey väclte mitt intresse och där fick jag verkligen röken i halsen. Vi smakade om Laphroaig, Lagavulin och flera andra Islay Single Malts. Det fanns ingenting annat och det var det man drack. Whiskey var en stel, tydlig och kontrollerad art av framställning av sprit som man inte bråkade med.

Jag smakade mycket som inte fanns i Sverige på grund av vänners resande som alltid köpte hem inhemska sorter. Dessa kunde vara kolsvarta, mörk, tjäriga och helt fantastiska i gomen och jag njöt varje sekund. Jag var såld på whiskey och tyckte Lagavulin var det bästa som fanns.

Ingenting är som rom

För att ha smakar massor med Whiskey på den tiden blev romen mitt nya. Här fanns okontrollerbara smaker jag inte känt tidigare. Jag hade blivit 25 år äldre och utvecklat min gom. Man säger att ålder inte spelar någon roll men i min mening hade det stor betydelse.

När det kommer till min nya favorit rom så har jag provat det mesta men har ändå massor kvar. En romprovning är bara en liten mikroskopisk del av utbudet och dessutom. I jämförelse med Whiskey har romen ett enormt övertag och dessutom ett växande intresse som växer starkt.

Det söta och mjuka

Den söta doften i en rom kommer att överraska en whiskeyprovare mer än du anar. I min mening blir en whiskey träig, kantig, alkoholstark och vass i smaken för det mesta. I jämförelse med en rom som erbjuder mjuk sötma, ett sting med överraskning och en eftersmak med nya toner. Ingenting är som förväntat och det gäller även produktionssätt och lagring.

Visst, allt görs på sockerrörsjuice men det innebär ibland att det söta försvinner och blir styrka. En tyngd med lagringens påverkan smaker av lakrits och mycket mer.

Vågar du som whiskeyprovare verkligen utsätta dig för en romprovning. Ser vi mer än gärna att du delar med dig av din doft, smak och upplevelse med oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *