Presentkort romprovning


presentkort, rom, romprovning / måndag, juli 22nd, 2019

Dina idéer är slut och din vän eller kollega har nått en ålder där hen faktiskt redan har allt hen kan önska sig. Utom ett presentkort på en romprovning. För många av oss är det den mest överraskande presenten att få men desto mer uppskattad. Fler och fler kommer till våra romprovningar och får sig en genuin djupdykning för att lära sig grunderna om rom.

Vi föreläser om en romens historia som går tillbaka till 1493 och vi utgår från Kanarieöarna och seglar över till ett ljummet Karibien med sol och varmt klimat där man svalkar sig med en stark vit overproof rom i hettan. Vi hanterar slaveriets historia och snuddar vid brittiska öarna och smakar på rom som smakar karamell, kola, apelsin, vanilj, kokos, melass och återvänder till spanska rötter för att känna och smaka på deras historia.

Presentkort överraskar

Kanske en självklar present om du inte vet vad människan önskar sig eller personen blivit så till åren att det inte finns någonting annat. Du kan även ge bort ett presentkort för romprovning för att göra vännen en tjänst som kanske hittills endast fått njuta av skotska droppar av livets vatten och behöver lite sötma under tungan.

Fermentering

Romen framställs genom kemiska processer och man tror att det egentligen är slavarnas dryck under den hårda tid de tvingades jobba i fabrikerna och sockerrörsfälten för att producera socker. Först när någon kom på att man kunder få sig ett rus genom att skumma kopparcisternerna där man kokade sockerrörsjuicen blev etta till en början på romens historia. Vi berättar mer om Kill Devil och hur romen kom så gott det går med ett par rövarhistorier och även hörsägen i den lilla dokumentation som finns.

Destillering

Drycken man vill ha fram jäses i fermenteringen och kokas för att separera mäskens alkohol från vatten. processen delar även upp kropp från huvud och svans för att ta bort giftiga ämnen men även finkeloljor som är en viss smaksättare. En rom som är färdigdestillerad är fortfarande glasklar men har god styrka för att sedan lagras till perfektion.

Lagring

Romen får en fatlagning på ungefär minst 3 år. Normalt sett på ekfat, bourbon, amerikansk ek eller franska konjaksfat. Det är här de olika produktionsstilarna kommer in och gör enorm skillnad på romen.

Kom på en romprovning för nyfikna och lär dig om vad du dricker, doftar och smakar för att bli en ambassadör för denna fantastiska komplexa dryck. Kontakta oss för ett presentkort så löser vi det personligen via telefon eller email.