Rom för nybörjare


nybörjare, rom / tisdag, april 2nd, 2019

Det är enkelt att beställa en rom i baren men kanske desto svårare att känna igen det man gillar i glaset. Det finns dessutom helt olika produktionsmetoder som påverkar slutresultat och inriktning på smak och arom. Är du nybörjare av romprovningar känner du förmodligen igen Ron Zacapa i baren, en flaska Diplomatico eller en Plantation.

En rom för gommen gör sig bra utan blanddryck men man kan dricka en rom precis hur man vill. Det vanligaste är kanske att dölja romen bland annat och faktiskt dricka en rom i exempelvis rom & cola, caipirinha eller en mojito. Kanske världens vanligaste drinkar och du visste inte att romen var ingrediens.

Rumstempererad rom

Bland romnördar njuts gärna en rom i rumstemperatur i ett tulpanglas med rent och utan krusiduller. Vi dricker gärna romen stark och ljummen för att komma åt aromer som kommer bäst till sin rätt. De riktigt starka romarna, cask strenght, med 65%-ig alkoholhalt vattnas även de ner för att få absolut bästa upplevelsen för en romprovning.

I Karibien dricker man rom annorlunda också av en annan anledning än vi här uppe i norr. Där dricks rom gärna rent, även utan lagring, och gärna cask strenght för att svalka sig i den fuktiga värmen heta sommardagar uppemot 45 grader i skuggan.

Rom för nybörjare

Det lättaste sättet att lära sig om rom för nybörjare och provsmaka rom av olika produktionssorter är att komma på en provning. Arrangemanget för det är att genomgå en grundläggande föreläsning om historien kring härkomst, uppkomst, produktionsmetoder och hur det gick till från slaveriets tid på 1600-talet fram tills idag.

Vi utgår från att prova rom som enkelt är tillgängliga på systembolaget. Vi utgår från en vanlig referensrom som alltid är med och ofta känns igen i en romprovning. Många deltagare kommer för första gången till oss för en romprovning och föreläsningen är en kort introduktion om romens historia.

Olika produktionsstilar av rom

Rom produktionsstilar

Skillnader på rom är många men i regel kan man urskilja fransk produktionsstil från brittisk och spansk i första hand. Den franska romen producerad i regel på franska kolonialöar, Haiti, Guadelope, Marie Galante och Martinique. Här produceras romen från sockerrörsjuice vilket ger en strävare torrare smak, även om den är absolut fantastisk kommer du som nybörjare kanske inte uppskatta den. Gillar du Grappa är smaken åt det hållet beroende på destilleri men det är en fingervisning.

Spansk rom produceras på de spanska kolonialöarna, Haiti, Kuba, Puerto Rico men även i Venezuela, Guatemala, Nicaragua, Panama, Colombia, Peru, Costa Rica och Equador. Den spanska romen har en spännande smak och doft åt det sötare hållet, den är kanske inkörsporten till att börja tycka om rom och det är vanligt att man känner till exempelvis Diplomatico och Ron Zacapa.

Brittisk romproducerad rom kan tyckas smakrikare och definitivt de med en starkare alkholhalt, cask-strenght. Det innebär att styrkan går uppemot 65%-ig dryck. Den rom som dracks på fartygen av sjömän var nedvattnad till 57% alkohol. Det gjorde att krutet fortfarande kunde antändas även om rom spalls ut.

Jamaicansk rom tillhör den brittiska produktionsmetoden och på grund av kolonialiseringen men den skiljer sig i smak och arom. Ofta tillsätter man estrar vilket påverkar smak och arom stort. Destilleringen görs mestadels med pot-still eller enkelpanna och även en blandning av metoderna.

Ett tips är att testa de olika produktionsmetoderna när du går på en romprovning för att försöka hitta din favorit och sedan utöka med specialprovningar och även köpa egna till romskåpet för vidare utveckling.