Rom – gott att sippa på


rom, romproduktion / onsdag, maj 29th, 2019

Vi talade med en försäljare på systembolaget om rom och fick tydliga besked vår fundering. Hur länge man egentligen hade sålt rom på hyllan som man gör på de flesta systembolagen. Han himlade med ögonen och fick oss att direkt förstått att systembolagets utbud varit mycket begränsat sedan bara fem år tillbaka.

Rom som faktiskt är en mycket etablerad dryck i barer och restauranger och för att nämna det finns det nästan rom i varenda drink du druckit. I alla fall någon del rom av innehållet. Att sippa på en rom innebär att du njuter din dryck i ett romglas för att optimera doft och smak i ett.

Rom och dryckesprovning

Allt sedan 2015 har vi arrangerat provningar i den västra delen av Sverige. Göteborgsområdet framför allt och dessutom har vi sträckt tentaklerna neråt Varberg där vi mött och arrangerat provning med Per Ädel. Per är kanske en av sveriges mesta kännare och ambassadör av drycken. Han har varit med i branschen i uppemot 10 år och har enorm kunskap om rom och romproduktion såsom fermentering och destillering med ytterst känslig näsa för hur en riktigt bra rom ska vara.

En dryckesprovning kan gå till på många sätt och vi har säkerligen vår egen stil med grunderna i Pers sätt at göra sina.

Från whisky och konjak till rom

Känner du också en viss dragning till whiskyprovning när du smakat din första sipp har du en likhet med de flesta destillatälskare som besöker våra provningar. Inkörsporten till den upplevda mörka, söta drycken är ofta något annat starkt att smaka och både whisky och konjak ligger nära tillhands. Det finns flera skillnader på rom, whisky och konjaksproduktion där de senare är strikt reglerade med tuffa kvalitetskrav och produktionskvalitet.

Sockerrörsjuice eller sockerrörsmelass

Den ofta alkoholhöga drycken kan tillverkas på hundratals sätt men de finns en grundregel för att få kalla sin destillerade sockerrörsjuice för rom. Destillatet måste göras på sockerrörsjuice eller sockerrörsmelass. Det är egentligen den enda regel som gäller för att göra drycken.

För en djupare förklaring är sockerrörsjuice den vätska man utvinner ur sockerrören i en malning av sockerrören där de ger ifrån sig saften. Denna destilleras inom 24 timmar och blir basen i den franska produktionsmoetoden för att framställa Rhum Agricole.

Sockerrörsmelass kommer till då man kokar ned sockerrörsjuicen och tar tillvara på sockerkristallerna för att göra socker. Alla sockerkristaller utvinns inte men den återstående sega mörka sirapen, alltså melassen, är den man fermenterar och destillerar för att göra rom men spansk eller brittisk produktionsmetod. För vissa en mer smakstark och söt rom som oftare är dörren att älska rom.

Det roliga med sockerrörsdestillatet är den ganska fria produktionsprocessen där du egentligen kan använda grunden till att tillsätta annat med för att producera den. Lagringsmetoderna är flera där man bränner faten inuti, häller i Madeira i faten eller lagrar drycken på något annat nytt sätt vi inte alls riktigt har testat på ännu. Vi hoppas på många fler typer av produktion med smaker av nya idéer.

Det nya europeiska regelverket kring att begränsa sockerhalten på det man ska kalla rom. Alltså den gräns på 20% sockerhalt per liter ger sig säkert nya försök att söta drycken med annat för att tilltala den grupp som verkligen tycker om dessa sorter. Vi kanske får smaka en Ron Zacapa Zero vad det lider.