Rom provning Göteborg


provning, rom / lördag, juni 15th, 2019

Ni som redan hittat vår verksamhet kanske också varit på någon av våra romprovningar. Vi upplever ett ökat intresse för rom provning sedan bara några år och vill tipsa om att döva din nyfikenhet med att medverka i vår grupp på facebook. Det finns diskussioner om allt från sockerrörens olika typer, samtal om dofter och smaker som vi blandar och delar med oss.

Gruppen på facebook har över 250 medlemmar och det är alltid spännande med nya deltagare som har sin uppfattning om sin romfavorit. Att delta i en rom provning utvecklar ofta dina sinnen för doft och smak på ett nytt sätt. Vi doftar en rom lite annorlunda och ger den även en både för att fånga doften i vår näsborre. Ofta har vi en näsborre som ger bättre doft än den andra. Håller du för din ena näsborre så kan du snabbt så känslan för vilken av dina som fungerar bättre för romdoft.

Rom provning Göteborg

Historien bakom rom och sockerproduktion är intressant på många vis. Den bråkiga drycken har många skrönor som vi berättar om och delar. Exempelvis har namnet ingen säker källa men tros komma från det franska ordet från stök och bråk, Rumbullion. Det finns även historier om att rum kommer från namnet på sockerrörens latin, Saccharum Officinarum, vilket inte egentligen kan stämma då det latinska namnet först gavs på 1700-talet.

Rom från sockerproduktion

Romen som egentligen kommer från sockerproduktion på 1500-talet kan förmodas ha tillkommit från europeiska slavar som kom från bland annat Irland. Dessa kan man tro även haft med sin en viss bryggkunskap där destillering vari en del de använt sig av. Att ha skummat kopparfaten innebär att man förmodligen druckit en mäsk som man sedan ansetts kunnat förbättras genom destillering och rening.

Man kan även anta att den överblivna melassen från sockerproduktionen blivit jäst, kanske genom regnvatten och den fuktiga värmen börjat jäsa sig till en bas för destillering. Dokumentationen är torftig men mycket intressant också därför.

Romprovning för nyfikna

Romprovning för nyfikna är något vi erbjuder i vår vinkällare på Le Pub på nordhamsgatan. En föresläsning om rom och historia från sockerrörsproduktion, fermentering, destillering, mognad och lagring för att sedan smaka det vi har i glaset.