Romens historia

Rom har sedan länge bara varit en del i alla av världens mest druckna drinkar. Du känner säkert igen drinkar som Café Calypso, Caipirissima, Cuba Libre, Daiquiri, Fidel Castro, Long Island Ice Tea, Mai Tai, Mojito, Monte cristo och Piña Colada med mera. Det är kanske den historien du känner till om rom men vi vill berätta en annan. I karibien avnjuter man en rom för att svalka sig i hettan. Gärna den starkare cask-varianten uppemot 65%-ig alkohol.

Romprovning nybörjare

Visst känns det spännande att lära sig mer om rom och dess knappt 500-åriga historia. Rom är i en stor utvecklingsbölja och det dricks mer rom idag än någonsin utanför Karibien. I våra provningar dricker vi ren rom från 40% upp till +65% alkoholhalt. Vi njuter den rumstempererad och ser på färg, sockerhalt, doft och arom för varje sort. Det finns romprovare som samlar unika fatlagringar och trenden att lagra rom på egna svenska ekfat har precis börjat i Sverige.

Rom som outforskad sällskapsdryck

Rom har njutits ända sedan den tillkom på 1600-talet. Det finns massor med historier om rom och hur det tog fart. Historier om slavar och Christoffer Columbus som med sina fartyg fraktade sockerrör till Hispaniola för att producera socker där. Många intressanta historier som gör det ännu mer spännande att lära sig om rom.

Brittiska sjömän fick delvis betalt i rom på sina seglatser ända fram till 1970-talet. Att dricka rom på sjön räddade många sjömän från att dö av bristen på vitaminer gjorde att man blev sjuk, exempelvis i sjörbjugg. När man drack grog blandades romen ut med vatten och det utgjorde istället ett nyttigt tillskott som dessutom höjde motivationen.