Romglas för att dricka rom


rom, romglas / fredag, augusti 30th, 2019

Ett romglas kan betyda allt för din rom. Glaset i sig skapar låter din rom möta aromer och smaker med luften i glaset. Man kan tala om luftning och hur romen utvecklas vid minsta blandning av romen. I en romprovning täcker man ofta glasen med en papperslapp eller liknande för att inte störa romen som hällts upp för provningen. Ofta vill man bevara dryckens utgångsläge och därtill förstå hur doft och smak utvecklas i mötet med luften i rummet.

Utbudet är många för att hitta en romglas som passar din smak. Kanske är det utseendet som tilltalar dig som spelar störst roll eller är du ute efter det glas som ingen annan hittar. Är du en samlare som kanske letar glas på auktioner och hittar ditt ultimata glas för att njuta din stund. Frågan kvarstår eftersom vi alla tycker olika men ändå vill samma sak. Vi har olika näsor och det ter sig inte likt på grund av olika saker.

Olika upplevelser av doft och smak

Det är spännande att vi faktiskt sitter tillsammans på en gemensam romprovning och tycker att vi ska dofta och smaka samma dryck. Vi känner ofta olika dofter och indikationer med små skillnader. Alla påverkar alla och det är svårt att yppa någon inriktning alls. I grund och botten har vi samma verktyg men som har fått olika erfarenhet och förutsättning.

Är du en erfaren romprovare har du säkerligen mer koll och vet hur vissa dofter ter sig bättre. Exempelvis vet du att vår näsa med två näsborrar har olika känslighet. Vår vänster borre är annorlunda än den högra eller tvärtom.

Att När vi arrangerar romprovning är det viktigt att berätta vilka indikationer som finns i varje romglas. Det är viktigt att inte yppa hela paletten direkt eftersom den påverkar romprovarens påverkan och vi snappar direkt yttre påverkan av hur det i glaset ska doft och smaka.

Att välja rätt romglas

Ett romglas som passar mig kanske inte passar sig för dig. Beroende på vad du vill ha ut av din upplevelse. Man säger att ett tulpanglas är det bästa utformingen för ett romglas. Med flera olika design har det funnits många alternativ.

Romen ska kunna cirkulera i glaset och luftas en kortare tid. Ge ifrån sig sina aromer vid en första doftning och hålla kvar den tills du nollställer doften. Vi säger inte att det ena är bättre än det andra glaset men fundera över ditt val. Att dricka rom ur ett tugs whiskyglas kanske inte är helt perfekt för alla.

6 Replies to “Romglas för att dricka rom”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *