Romglas för en optimal upplevelse


rom, romglas, romprovning / torsdag, augusti 27th, 2020

Sippandet av rom är ren njutning där rätt romglas är viktigt för en optimal upplevelse. Att dricka rom är ju inget svårt men att göra det med intresse och nyfikenhet kan göra skillnad.

Romen har ofta lagrats ett tag, och varit instängd och behöver luft. Först och främst för att släppa doft och arom för din näsa och gom. För att lätta på sina aromer och blanda sig med luften i rätt temperatur för att låta dig njuta. Har du dessutom rätt romglas för en optimal upplevelse kan det bli riktigt bra faktiskt.

Detta kan göra skillnad i både doft och smak, speciellt för en romnörd som smakat lite olika rom genom åren.

Dofter i ditt romglas

När vi nämner dofter av rom kan det te sig, och bör te sig annorlunda hos alla. Vi har alla olika näsor men kanske en liknande riktning i sötma och aromer i det stora hela. Att vi vanligtvis känner vanilj i en lagrad rom beror mest på att den lagrats på ekfat. Eken innehåller naturligt och utsöndrar tanniner som ger smak av vanilj. På kemisk svenska benämnt hemicellulosa och är ett träsocker som ger smak till romen eller annat som lagras på ekfat.

Dofterna ter sig ofta flyktiga och det kan ha betydelse på flera sätt. Om temperaturen är för hög eller låg i rummet du befinner dig. Det är också lika personligt som om du vill ha en isbit eller vattenspädning i. Just för att påverka dina dofter och smaker för en optimal upplevelse.

Doften i ett romglas börjar oftast med att man rullar glaset meed romen på insidan, så högt man kan komma. Just för att blöta ned glasväggen med drycken för att lösgöra aromerna på mesta möjliga sätt. Som vi brukar tala om när det gäller rom får du mest aromer i den övre delen av glaset. Samt mer alkoholstarka dofter i den nedre delen av ditt romglas.

Enklast är att luta glaset framåt och knappt vidröra kanten med romen och sedan snutta glaset runt hela vägen.

Rätt romglas för en optimal upplevelse

När du ska njuta en rom på ditt sätt vill vi låta dig göra precis som du önskar. Men ändå ta till dig att pröva dig fram och hitta rätt romglas för en optimal upplevelse. Fördelaktligen har du ett tulpanglas som ser ut som ett mindre vinglas, eller ISO-glas. De brukar vara bra för att blöta insidan och dofta romen på ett bra sätt.

Doft och smak

För att göra upplevelsen rättvis ska vi inte glömma smaken, den kanske viktigaste delen i vår romprovning. Vi ser seriöst på att du får ta del av alla stegen och få den optimala upplevelsen. Att smaka är inte vardag för alla det finns en del viktiga element hur man ska göra.

För det första ska du alltid dricka en smutt på spriten innan du börjar smaka den. Munhålan ska vänja sig vid styrkan för att göra sig rättvis med styrkan. Det är framför allt viktigt att du avväger och tar dig tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *