Romprovning är personligt


doft, dryck, smak, söt rom / tisdag, februari 16th, 2021

Alla smakar olika och vi vill påpeka att romprovning är personligt. Det är kanske det som är mest spännande med en romprovning. Att kunna uppleva och smaka samma dryck på många olika sätt vid olika tidpunkter.

Många av våra romprovningar har varit kantade av frågor med osäkerhet om vad en rom ska smaka. Hur kommer det sig att romen har en mörk färg? Är det inte ett destillat från direkt alkoholproduktion eller varför smakar ren vit rom ananas.

Det finnas massor med förklaringar som vi inte ska gå in på och beskriva här i denna artikel men en start för dig som börjar tycka om en romen.

Hur doftar en rom?

För oss är det kanske enkelt att förklara att en rom doftar olika varje gång. Det kanske krävs en van näsa att bedöma det men dit kanske du kommer och kan ta med dig en metod som underlättar för dig att lära dig dofta drycken. Näsan är ett av våra känsligaste organ och till att börja med byter känsligheten sida mellan vänster och höger näsborre varannan timma. Det gör att vi varje provning ger oss in med näsan i glaset för att upptäcka känsligheten idag.

Näsan kan sväva ovanför glasets rand och du kommer upptäcka aromer av frukter, kola, dova dofter som russin, lakrits eller annat. Det finns ofta en fruktig friskhet, en tung arom av brända fat, alkohol men inte speciellt mycket då man optimerat aromer och smaker med hjälp av lagring.

Karamel, vanilj och lakrits

När näsan får sväva ovanför glaset känner du mest aromer. Lutar du glaset till 45-60 graders vinkel och låter romen få mer syre ut mot kanten, rulla glaset så att insidan fuktas av romen och dofta igen med näsan närmare in i glaset. Uppåt kommer mer aromer och neråt i glaset kommer tyngre dofter och alkoholen fram mer.

Din näsa är unik och kan med tiden bli bättre och bättre. En personlig hypotes är också att yngre människor inte tycker om rom eller kanske whiskey eftersom deras näsa är ovan vid alkohol på det sättet och även för känslig för dessa aromer. Som romprovare kan älska att köra vindrutespolarna på morgonen en kall vinterdag då jag tycker det doftar rom. Det kanske beror mer på att jag älskar estrar och de fantastiska aromerna från den Jamaikanska funk romen.

Smaker till doften

När doften fått ta plats och du tror att du doftat klart på ditt glas går vi vidare till smaker. Där har vi också en känslig tunga som bör akta sig för starksprit och alkoholstyrka. Tungan man nästan bli bedövad av för mycket och stark sprit. En första klunk måste man vänja munnen vid för att starta sin romprovning. En sipp som du ganska omgående sväljer ned snabbt.

Tillsammans med dofterna man smakerna spela spratt. Det är enormt individuellt att känna smaker och dofter som omogna jordgubbar eller vanilj och lakrits. Smaker du kommer vänja dig vid i denna naturliga process av fermentering och destillering av sockerrörsjuice. Får du ihop både dofter och smaker i en rom som du gillar börjar du kanske hitta dina favoriter. Det är inte helt ovanligt att man gillar de söta närapå likör-söta romarna som smakar mycket och har en smidig alkoholhalt på omkring 45%. Du kommer med stor sannolikhet hitta fler sorter du tycker om och dessutom gå vidare till rom med högre styrka som overproof 60% eller mer, navy strenght, agricole , spansk, brittisk och även kryddad eller smaksatt rom.

Rom på systembolaget

Idag är exempel på vanliga rom du kan köpa för en hyffsad peng på systembolaget flera olika sorter som vi tycker är bra. Du kommer förmodligen i din butik träffa på sorter som Ron Zacapa, Diplomatico, Plantation av en massa variationer och idag många fler sorter än till för exempelvis 2015. Trenden har vänt och från de fem sorter då finns ett tjugotal sorters som i sortimentet och förmodligen närapå hundra sorter du lätt kan beställa.

Vilken som smakar bäst?

Frågar du oss om vilken rom som är bäst får du olika svar varje minut, timma, dag och månad beroende på kanske 20 olika anledningar. Vad jag ätit dagen innan, hur jag sov inatt, om jag jobbat, om solen skiner. Ja du förstår vad vi menar och hoppas att just du kommer inse att vi redan gjort resan och kan underlätta för dig att förstå. Det är spännande med provning och att faktiskt kunna skapa en egen upplevelse varje sipp och provsmakning du gör kan bli olika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *