Romprovning för 2020


romprovning / lördag, januari 11th, 2020

Vi presenterar årets kommande provningar med vårt koncept ”romprovning för nyfikna” där vi tycker att vi har hittat rätt nivå för dig som, precis som oss, är nyfiken på rom och vill besöka en romprovning. Förmodligen har du smakat tidigare men vill veta mer och förstå dig på smaker och dofter och produktionen.

Upplevelsen med rom på en romprovning ger oss en möjlighet att dela med oss av det vi tycker väldigt mycket om. Det finns en spännande historia kring rom och vi delar gärna med oss av det som vi tror på. Vi går tillbaka till 1493-talet då Christoffer Columbus seglade över Atlanten för andra gången för att etablera sockerrören i Västindien.

Romprovning som en upplevelse

Vår romprovning går ut på att ge dig en upplevelse och samtidigt tillgodogöra dig en viss kunskap om produktion av rom. Vi tar dig tillbaka till då sockerrörsproduktion började och berättar historien hur romen faktiskt blev till som en biprodukt från just sockerplantagen.

När man framställer rörsocker från sockerrören får man Melass som en produkt man inte använde till någonting. Den dumpades på baksidan av de stora sockerplantagen. Det tog mer än hundra år innan man insåg att melassen påverkades i värmen. Den höga luftfuktigheten gjorde att den höga sockerhalten vattnades ner till en fermenterbar vätska som jästa och blev till alkohol.

Rom och produktionssorter

Vår föreläsning går ut på att dela med oss av hur produktionen fungerar. Hur den sett ut på de olika inriktningarna, Spansk, Fransk och Brittisk romproduktion med olika metoder. Det är snarlika men ändå annorlunda och hela processen ger en annorlunda smak, doft och upplevelse. De olika inriktningarna kom till på grund av kolonialiseringen då sockerplantagen använde sig av slaveri och olika länder koloniserade Västindien för att producera socker.

Vi kommer gå igenom produktionsmetoder och berätta om fermentering och destillering. Hur man från en genomskinliga destillerade alkoholen får en brunfärgad eller vit rom och vad skillnaden är.

I romglaset smakar vi fem sorters rom med olika typer. Boka din romprovning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *