Romprovning för nyfikna


rom, romprovning / lördag, september 14th, 2019

Tanken med våra evenemang romprovning för nyfikna är att bygga ett intresse för andra. Att få vara ambassadörer för rom med provningar och sätta romen på kartan. Vi vill låta dig prova rom och förstå bakgrunden och lära dig om historia och härkomst. Har du provsmakat andra destillat så ser vi positivt på om du tar med dig din erfarenhet och applicerar den på en god romprovning med oss. Många har ofta varit whiskyälskare och nördar på dryck på något annat sätt.

Romens bakgrund

Historien om rom är bråkig, stökig och har en krokig väg fram till det vi njuter i ett romglas. Början till rom smakade inte alls som det vi bjuder på i vår föreläsning. Enligt berättelsen och historien om rom kom romen till som en biprodukt av sockerproduktion. Då man utvann sockerkristallerna från en kokande sockerrörsjuice eller melass.

Romprovning för nyfikna

För att dela med oss av vår upplevelse av rom bjuder vi in till vår föreläsning om romens historia till det vi smakar i glaset. Vi berättar om Columbus resor och går igenom hur man fermenterar rom med olika metoder och inriktningar. Vi talar om hur man destillerar rom och utvinner alkohol med olika metoder och tekniker beroende på inriktning. Med inriktning menar vi att det finns rom rom producerats på olika sätt, mest beroende på vem som framställer romen. Egentligen till och med från vilken slavkoloni som var plantageägare och utvann romen på det sätt man enligt deras tradition och härkomst landade i.

En fransk rom är inget likt en brittisk eller spansk rom. Såklart kan vi se skillnader på de olika fat som fanns tillgängligt på den tiden och hur man på bästa sätt kom undan extra kostnader. Många ekfat för lagring var enligt tradition ej användbara mer n en gång från Bourbon eller konjaksproducenter.

Vår romprovning för nyfikna ger din insikter om vad du kommer tycka mer om inom de tre olika produktionsmetoderna. Den franska lite torrare romen kanske tilltalar dig som gillar konjak sedan tidigare. Den brittiska romen kan vara smakrik men ändå lite taggigt spretig i sin roll som den rom som brittiska sjömän fick som ransonering på båtarna under 300 års tid som lön. Den spanska romen är rund, mjuk och smakar kol, karamell och kanske apelsin och choklad. En smakupplevelse där inte spriten tar över din upplevelse men du kommer förmodligen alltid tycka den är fantastisk. En spansk rom är som godis på flaska där njutningen varar länge.

One Reply to “Romprovning för nyfikna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *