Romprovning gav mersmak


romprovning / onsdag, juni 12th, 2019

Romprovning har blivit en folkrörelse och vi har ett enormt flöde av intresserade dagligen. Förfrågningar om romprovning kommer till oss och man höjer ögonbrynen när vi talar om vad vi gör på fritiden. Det var sent 2015 som vi kom på att arrangera vår grupp, skapa ett eget initiativ kring rom och provningar. Vi anlitade flera härliga romprovare och föreläsare och hade fler än 15 personer medverkande. Möjligheterna var begränsade och vi försökte hitta lokal där vi kunde tillbringa någon timme för att bjuda in våra medlemmar, äta en bi mat och sedan genomföra provningar.

Romprovning för fler

Idag, efter snart fem år, har vi ett engagemang kring intresset och vi arrangerar egna provningar i vår vinkällare. Vi ser ökningen markant både bland nya medlemmar men även från systembolagets utbud. Det finns idag mycket mer än 10 sorters rom hos systembolaget som i regel kan leverera mycket mer än så när det gäller provningsrom.

Rom till romprovningar

Det begränsade utbudet på systembolaget gör att vi ofta handlar utomlands. Våra provningar kräver även att vi har sorter som kanske inte går att köpa på systembolaget och då vänder vi oss till Danmark i första hand. Den låga kronan gör att det blir enormt påverkan på ekonomin men det vänder väl och tar igen sig snart igen hoppas vi.

Danmark levererar

Det är inte bara Danmark som levererar utan de utbud man har på butiker i bland andra Köpenhamn och Helsingör. Vi talar om Rombo, Juul’s och fler andra som bidragit till de sorter vi tänker bjuda på inför kommande romprovningar.

Det blir en spännande resa från Barbados med brittiska rom till Martinique med sin franska specialitet till en mellanlandning både på Trinidad och Guatemala med spansk inriktning. Alla romprodukterna har gedigen kvalitet och tydlig skillnad. För dig som är van kanske det är tydligt att näsan ger det som kommer smakas i munnen, men så är det inte alltid alls.

Doft och smak

Det kan vara oerhört svårt att veta hur du ska dofta på en rom, vilken näsborre som gör sig bättre för att matcha gommen och dessutom hur du ska dofta, smaka och vad du kan förvänta dig. Alla är vi olika och en romprovning gör just det, lyfter både teknik och frågor kring hur du kan känna arom och smaker på ditt sätt med de romprodukter vi bjuder på.