Romprovning med choklad


choklad, rom, romprovning / torsdag, april 25th, 2019

Vi är ganska initiativrika och försöka hålla vår kunskap levande med både ren romprovning men numera även romprovning med choklad. Det roliga med Göteborg är att den lokala andan med entreprenörskapet kring nya idéer växer snabbt och vi hittar nya partners för flera våra evenemang. Det gör att vi kan engagera oss i fler saker som vi kan utveckla med andra och våra romprovningar.

Bara doften att trampa in i en chokladfabrik fyller näsan med härlig chokladdoft och skön stämning. Anledningen till att vi hittade choklad på agendan är att vi ser att vi kan arbeta lokalt och hitta flera partners och göra massor med kul saker med smak och doft.

Doft och arom

Att blanda ihop doft och smak till en ny upplevelse är det som triggar oss att utvecklas. Speciellt mer rom som är så fritt att utveckla och jobba med framåt. Det finns egentligen inga regler för romproduktion utom att romen måste vara framställd på sockerrör. Antigen du använder sockerrörsjuice eller sockerrörsmelass så är det i grunden det enda du behöver ta hänsyn till.

Att blanda in choklad i romprovningen ger såklart en spännande kombination. Vi talar om kombinationen bitterhet och sötma i smak, en viss strävhet i chokladen som kommer från kakaon och fetthalten och dofter från frukt och smak beroende på så många alternativa komponenter. Bara temperaturen kan göra skillnad på både choklad och rom vilket är en anpassad upplevelse.

När vi har romprovning dricker vi romen rumstempererad och det för att aromerna ska vara så tillgängliga som möjligt. Det kan finnas vatten på vissa provningar om det är overproof rom, alltså rom som överstiger 57% alkoholhalt, eller högre. Där behöver smakerna luftas men även komma till sin rätt med någon droppe vatten för att vara rättvis och öppen. Viss rom kan behöva timmar att släppa aromer och behöver stå ett tag för att komma till sin rätt.

Romprovning med choklad

Kommande romprovning med choklad i samarbete med Berzelii choklad & dessert i Göteborg är planerad till hösten. Deras genuina kunskap med år av erfarenhet ska få möjligheten att kombinera doft och smak med vår romprovning fram i september. Upplevelsen kommer bli något utöver det vanliga och vi kommer även lära oss om choklad och aromer i ett nytt sammanhang.