Romprovning med plantation


plantation, romprovning / tisdag, oktober 8th, 2019

Äntligen ett unikt tillfälle att få göra en romprovning med Plantation Single Casks 2019 som är svåra att få tag i. Vad sägs om rom som lagrats i 27 år. Sammanlagt är det 25 år på Bourbonfat, 1,5 år på Cognacsfat och slutligen ett halvår på Teeling whiskey cask. Blandningarna kommer från ett samarbete med Kilchoman Destilleri, Arran Whiskey samt ölproducenten Partizan Brewing.

Plantation Single Cask Jamaica 1999 Arran Whiskey
Plantation Single Cask Jamaica 1999 Arran Whiskey

Flera andra lagringar är spännande och vi får även smaka en rom som doftar öl. Det är Plantation Single Cask 2019 från Barbados 7årig Partizan Brewing beer Cask by Alex Kratena. Dofterna börjar med fruktiga dofter av kokt äpple, hallon, plommon och persika. Den går sedan mot mer sötkryddiga aromer som honung, ingefära och valnöt. Smaken är läckert citrusdominerad med en hint av rosépeppar, citrongräs, koriander och gran.

Nya smaker och dofter för rom

Plantation bjuder på dofter och smaker vi inte tidigare mött. Här finns rom lagrad på ölfat. Whiskeylagrade med inrikting rökighet och även fruktighet och kryddighet. Blandingen är så olika att vi knappt tror att den första whiskeylagrade romen är rom. Vi känner smaker som mint, citron, kaffe, kryddnejlika, sötlakrits, banan, rosenträ och det finns nästan ingenting som kan stoppa denna upplevelse av romprovning med plantation.

West indies distillery

”Vi är produktionsfolk och att ha vårt eget destilleri i Karibien har varit en dröm under många år, ”Det är som att gifta oss, vi ville hitta en bra match, en för livet och vi har hittat den i West Indies Rum Distillery och de exceptionella romtillverkarna där. Teamet där är lika passionerat som vi är och vi kan inte vänta med att börja producera utsökt rom tillsammans.”
Alexandre Gabriel, Plantations Master Blender

Plantation får dessutom direkt delägarskap i Monymusk Distillery och Long Pond Distillery på Jamaica. Självklart ger det Plantation större tillgång och nya möjligheter för spännande och karaktärsfull rom.

Romprovning med plantation

Ingen av de sorter vi provar går att beställa på systembolaget. Släppet är unikt i sig vi provar 10 sorter där 9 är helt nya produkter.
Trinidad 1997, Panama 2006, Panama 27 YO, Jamaica 2009, Jamaica 1999, Guyana 2008, Guatemala XO, Belize 2009, Barbados 7 YO.
Vi får besök av Aurélie Maumus, brand ambassador Plantation rum som håller i en få förunnad provning av dessa rariteter.