Romprovning med Tapas


rom, romprovning, tapas / fredag, maj 3rd, 2019

Såklart ska du testa romprovning med tapas och smaka av en rom med motsatt smakpalett än vanligt som påverkar din upplevelse. Precis som du äter ost till ditt goda kraftiga viner kräver en rom sin salta tugga för att komma än mer till sin rätt i munnen. En romprovning med bara dryck är spännande i sig och det ger mer att kombinera det. Vi erbjuder romprovningar med ost, tapas, glass och grillat i flera olika kombinationer.

En upplevelse i nytt format

En rom kan te sig på många olika sätt och både smak och doft är annorlunda beroende på inriktning. Vi kan skriva om dofter och smaker men det måste upplevas personligen och göra sig rätt i din gom. Tänker du dig en grillad köttbit eller rökigt i munnen kanske du inser att rom som är söt och torr påverkar på ett sätt, en söt rom har en annan påverkan. Eftersom rom lagras på fat och tar mycket smak av ek, vilket i sin tur ofta genererar smaker som vanilj och karamell, gör sig olika rom bättre eller sämre med olika produktionssorter.

Det är spännande att prova sig fram och förmodligen kommer du uppleva någonting nytt i varje tugga och romglas. Rom är komplext och kan vara annorlunda för alla i både doft och smak. Ofta är inkörsporten en söt mörk som men det är inte sanningen i sig eftersom en mörk rom inte behöver vara söt. Med det tre grundläggande produktionssorterna, fransk, spansk och brittisk rom möter vi olikheter i den typiska doften och smaken.

En brittisk rom är mer smakrik och inte så exceptionellt söt. En spanskproducerad rom är mer söt och har andra mörkare toner som karamell och vanilj av tyngd. Den franska romen är annorlunda så att den nästan kan likna en Grappa i doft och smak. Dessa lagras dessutom på franska konjaksfat vilket sätter stor prägel på drycken.

En romprovning med tapas

De blandade smakerna får en motpart i sälta och sötma och andra smaker vi hittar. Tapas i sig kan vara spännande och vi ska inte avslöja alla rätter på fatet förrän du är på plats. Tänk dig generellt att sötma går hand i hand med rök och grillat och sälta blir motståndet för att lyfta sötman i dessa smaker. En syra tillförs kanske av en citron eller lime under tillagning vilket förändrar smakbilden.

Vår kanske mest spännande romprovning med tapas kommer ta plats i höst med en partner från Kanarieöarna som är uppväxt med doft och smak i romens värld. Kan du tänka dig hur sötma i maten påverkar drycken och tvärtom sötman i drycken påverkar maten.

Grundsmaker i mat och dryck

Hur samspelar sälta, sötma, syra, beska och umami i maten med dryckens smak? Med några grundregler i åtanke är det lätt att träffa rätt!

Om en kombination är bra eller inte är det bara du själv som kan avgöra. Smak är subjektivt och inget är egentligen rätt eller fel. Hur grundsmakerna påverkar varandra är en faktisk vetenskap och förändras inte. Hur känsliga vi är för de olika grundsmakerna kan däremot variera. Vissa är känsliga för beska medan andra lättare känner av till exempel syra. Mer om detta på systembolagets mycket informativa webbsida om grundsmaker i mat och dryck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *