Romprovning temperatur


romprovning, temperatur / måndag, maj 27th, 2019

En romprovning görs vanligtvis utan någon förändring av temperatur på drycken. Vi befinner oss i vår vinkällare där temperaturen dessutom är kontrollerad för sitt syfte för att dricka vin. Dofter och smak påverkas i romprovning temperatur och även vad du haft i munnen senaste timmen. av Vi är i en behaglig temperatur på ca 18-20 grader och det är där vi tycker doft och smak gör sig bäst för en provning.

När vi eventuellt tillsätter vatten i vår rom är det med ytterst lite vatten och det gör också att vi kan följa utvecklingen och förändringen. Det är enormt svårt att urskilja och det kräver näsa och smaklökar utöver det vanliga eller helt enkelt rutin. Värmen från din hand när du kupar handen under glaset gör att du efter kanske 10 minuter fått upp värmen så du kan känna skillnaden på din rom. Dofta igen och känn efter om du har samma smaker nu. Känner du aromen i övre delen av glaset och samma alkoholstyrka i den nedre delen av glaset. Pröva dig fram och gör din egen romprovning hemma.

Overproof med vatten

Det är alltid för aromen, doften och smakens skull vi provsmakar en rom. Doften för sin förstärkning av smaken och detsamma för smaken. Smakämnen som vanilj tillkommer från de ekfat romen har legat och lagrats. Det finns även aromer som karamell, kola, lakrits som kommer från olika moment i romproduktionen. Melass ger en smak av lakrits och det känner man igen på lite sötare rom med en spansk produktionsstil. När en rom får mer styrka, exempelvis overproof med över 65% alkoholstyrka kan man vattna ned den med ytterst lite vatten. Ett par droppar kan göra stor skillnad.

Vatten men även luftning ger en förändring då man egentligen tillsätter luft eller mer syre för att bära de instängda dofterna och lyfta aromerna i romen. Det finns de romprovningar som luftar sina glas i flera timmar för att hamna rätt i sin romprovning för sitt syfte.

Smak, doft, romprovning temperatur

När vi dricker rom vill vi ge tips om hur du kan göra för att komma till rätta med vad du gillar bäst och hur du kan göra för att njuta din rom på det absolut bästa sättet. Vi har alla ett sätt att njuta vår rom och det finns ingen regel hur man ska göra. Njut helt enkelt din rom och berätta gärna för andra vad du hittar för smaker och aromer i din romprovning hemma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *