Romprovning som en resa


rom, romprovning / måndag, maj 6th, 2019

Att arrangera en romprovning är en spännande resa i vår dunkla kabyss. Du får känna både dofter och smaker från socker- och romproduktion för att förstå bakgrund och härkomst. Täck dig att vi binder på dig piratbindeln för båda dina ögon och du hänger med på en dunkel resa och ser tillbaka till 1400 talets fattiga förhållanden på sockerplantagen, på sjön och får uppleva dåtiden under en dryg timma.

Vi har arrangerat romprovning sedan 2015, utvecklats med flera medverkande provhållare från både Sverige och Danmark. Vi har också prövat våra vingar och sett ett växande intresse för romprovning och tar ett steg fram för att erbjuda romprovningar i vinkällaren på Le Pub.

Möjligheten ökar att förändra och utveckla vår anpassning till våra nyfikna romprovare och det är en utmaning att hitta nytt material och göra roliga provningar. Med idéer om tapas, ost, glass och annan mat gör vi framsteg även med lokala producenter inom choklad och andra produkter.

Smak och doft

Det viktigaste ingrediensen för oss är såklart smak och doft. Varje individs nyfikenhet med sin egen palett. Vi hittar ofta nyanser i våra provningar och bara det är utvecklande för oss och de medverkande.

Vår romprovning är en resa där du får besöka de varma klimatet i Karibiens övärld. Känna på melassens doft och försöka förstå vad Christoffer Columbus faktiskt såg när han på sin andra resa tog med sig sockerrörsplantor på sin resa till Hispaniola 1493.

Romprovning med anknytning

Vi berättar en historia kring romens resa och knyter an overifierade historier från brittiska sjömäns svåra förhållanden, slavarnas försök att ha ett drägligare liv, det hårda livet på sockerplantagen och de olika nationernas sockerplantage som blev till dagens romproduktion. Historien är en resa på över 300 år med spännande inslag med variation.

En romprovning börjar på Kanariaöarna och slutar i glasen du har framför sig på bordet med en föränderlig karta och historia från flera olika länder som kolonierade karibiska öar från tidigt 1500-tal.