Rum, rhum, rom, ron


rhum, rom, ron / fredag, maj 10th, 2019

Kärt barn har många namn men det är inte därför rom heter olikt på olika språk. Bakgrunden med förklaringar och antaganden finns med i denna artikel för dig som är nyfiken på mer om romens historia.

Engelska rum och namnets historia

Hur ordet ”rum” kom till är ganska oklart. Det sägs att 1824 i en uppsats om ordet ”rum” har Samuel Morewood, en brittisk etymolog, föreslagit att ordet rum skulle kunna härledas till den brittiska slangterminen för ”det bästa”, som i ”ha en romtid”. Han skrev: Som andar, som extraherades från melasser, kunde inte väl rankas under namnet whisky, brandy eller arrack, skulle det kallas rum, för att beteckna sin toppkvalitet eller överlägsen kvalitet. Med tanke på den svaga smaken av tidig rom är denna tolkning osannolik.

Rum från latinska saccharum?

Morewood föreslog senare en annan möjlighet: att ordet togs från sista stavelsen av det latinska ordet för socker, sackarum. Denna syn på förklaringen håller man sig vanligen till fortfarande. Konkurrerande hypoteser finns i överflöd. Man föreslår att ordet kommer från det turkiska namnet för grekerna Rum, eftersom några av de tidigaste romandarna destillerades av grekiska kristna i östra Medelhavet. Andra etymologer har nämnt Romani word rum, vilket betyder ”stark” eller ”potent”. Dessa ord har knutits till ramboozle och rumfustian, båda populära brittiska dryckerna i mitten av 17th century. Men inte heller gjordes den med rum, utan snarare ägg, öl, vin, socker och olika kryddor.

Rumbullion eller rumbustion

Det mest troliga ursprunget är som en trunkerad version av rumbullion eller rumbustion. Båda orden uppstod på engelska på samma tid som Rom gjorde (Joan Coromines säger 1651 som den första inspelningen av ”rumbullion” och 1654 för ”rom” -1770 för den första omnämnandet av Ron på spanska) och var slang villkor för ” tumult ”eller” upror ”. Det här är en mycket mer övertygande förklaring och ger bilden av stökiga män som kämpar i förvirring på öns dryckeshus, som är tidiga versioner av baren.

Ett annat påstående är namnet är det stora dricksglaset som används av nederländska sjömän som kallas rymmare, från det nederländska ordet roemer, ett dricksglas. Andra alternativ inkluderar sammandragningar av orden iterum, latin för ”igen en andra gång”, eller arôme, franska för arom.

Oberoende av den ursprungliga källan användes namnet redan 1654, då Connecticut-domstolen beordrade att konfiskering av ”Barbados-vätskor” vanligtvis kallade rom, dödar djävul och liknande”. Kort tid senare i maj 1657 beslöt sig även tribunalen i Massachusetts att olagliggöra försäljning av stark sprit ”med namnet rumme, starkt vatten, vin, brandy, etc.”

I dagens bruk är namnet som används för ett rom ofta baserat på ursprungsort. För rom från spansktalande språk används ordet ron. En ron añejo (”lagrad rom”) indikerar ett rom som har blivit avsevärt åldrat och används ofta för premiumprodukter. Rhum är termen som typiskt skiljer rom gjord av färsk sockerrörsjuice från rom gjord av melass i fransktalande lokaliteter som Martinique. En rhum vieux (”gammal rom”) är ett gammalt franskt rum som uppfyller flera andra krav. Några av de många andra namnen på rom är Nelson’s blood, kill-devil, demonvatten, piratdryck, marinvandrar och barbadosvatten. En version av rom från Newfoundland kallas skreech, medan några lågklassiga västindiska rum kallas tafia.

Rom är den skandinaviska namngivningen som vi använder för Karibisk rom. Även om den kan vara tillverkad var som helst i världen får vi en vägledning om den är fransk, spansk eller brittisk på etiketten.