Söt rom i ditt romglas


rom, romglas, söt rom / lördag, oktober 26th, 2019

En söt rom kan typiskt komma från en spansk produktionsmetod av rom. Man producerar spansk rom på melass eller sockerrörsjuice och framställer den i en söt inriktning. Sötman i sig kan tillkomma från flera olika processer och det hänger inte på grunden om man använder melass eller sockerrörsjuice.

Tanken med att komma på en romprovning kan vara att lära känna dina egna smaker. Du kan även besöka oss för att ta reda på om du tycker om en söt rom eller en torr rom. Smaken är som baken men det finns en rom för alla och det är ganska intressant hur vi utvecklas och tycker om smak och doft olika efter att vi utmanar oss.

Söt rom

Sötman i rom kommer från olika delar i tillverkningsprocessen. En söt rom är inte söt från varken fermentering eller destillering. Sötman tillkommer från behandling av ekfaten de lagras på. Ofta med den rostning man gör med faten för att locka fram smaker från Hemicellulosa. Den är en beståndsdel som är i gränslandet mellan cellulosa och stärkelse. Som bryts ned under rostningen till andra smaker och vanligen ger smak av vanilj. Rostningen lockar även fram sockret i ekfatet som påverkar smakerna till färdig produkt.

Eftersom man inte behöver ange sötning på produkternas innehåll i romens värld kan man söta sin rom utan att behöva ange detta på buteljen. Viss destillerier sötar även sin rom med melass som man bränner in i ekfatet, det räknas inte som att söta romen heller eftersom det är en behandling av fatet.

Lokala överenskommelser

Söt rom i ditt romglas kommer vanligtvis från en spansk produktionstyp. Det har fått en spansk inriktning eller karaktär beroende på kolonialiseringen tillbaka till 1500-talet så sockerplantager etablerades i Karibien för sockerproduktion men senare producerade söt rom.

Regelverken om sötning finns inte tydliga i romvärlden utom lokala överenskommelser. Det bara en regler om romproduktion, att det ska vara producerat från sockerrör. En brittisk produktionsstil från Jamaica och Barbados smaksätter inte med socker. Det finns en lokal överenskommelse som kallas Barbados GI (Geographical Indication) som beskriver detta.

Söt rom vanligast?

Om du druckit rom har du säkerligen smakat på den spanska söta romen. Den är vanligast i barerna om du inte bara köper drinkar. Då kan du få stå ut med att köpa industriellt produceras rom som är anpassad till den. Den bär inte samma smaker utan renas till och med från smaker från fermentering och destillering. Den lagras heller inte på fat utan får ingen smaksättning från sina metallbehållare där de färdigställs inför buteljering.

Drinkromen gör sitt jobb och har med största säkerhet runnit ned innanför skjortan på både dig och mig om vi inte helt missatar oss.

One Reply to “Söt rom i ditt romglas”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *