Spansk rom


rom, romproduktion / torsdag, april 4th, 2019

Rom som produceras på de spanska kolonierna sedan 1600-tal är där det produceras rom med en spansk produktionsstil. Det låter kanske krångligt när du ska välja vilken som du ska köpa men blir enkelt när du förstår hur de tre olika produktionsstilarna har för identitet.

Till att börja med har vi tidigare skrivit om romens historia och som kan vara en bra bakgrund inför din kunskap om rom.

Produktionsstil

Att man producerade socker på de karibiska öarna kan vi tacka Christoffer Columbus för. Hans tog nämligen med sig sockerrören på sin andra seglats från Kanarieöarna redan 1493. Det visade sig vara en utmärkt idé att odla sockerrör i det karibiska klimatet. Värmen och fuktigheten blev en perfekt kombination och för att klara av den enorma utvecklingen av sockerproduktion användes slavar från Europa och Afrika som arbetskraft.

Sockerproduktionen som passade utmärkt i klimatet utgjorde en explosionsartad utveckling av sockerproduktion under flera hundra år fram till 1600-talet och blev grunden till romen existens. I den utvinnande processen av sockerrören blev melass till som en seg, mörk sirap som aldrig användes till något. Man misstänker att idén att använda den överblivna melassen kommer från bryggarekunskap från de slavar som togs från Irland. Där hade man under år bryggt öl och visste hur man kunde jäsa alkohol. Det finns inga säkra belägg men det är en intressant tråd.

Spansk produktionsstil

Såklart spred sig kunskap om att jäsa den överblivna melassen och romproduktion uppstod snabbt på både de spanska, franska och brittiska kolonierna. Den spanska produktionsstilen som vi idag kallar den, fick sin identitet genom hur man destillerade mäsken från melass och hur den slutligen lagrades på fat. Det var ren tur eller utveckling som ett smart steg i utvecklingen att man hade fat för lagring eftersom det gjorde sig enormt nyttigt för både smak och arom till romen.

Den spanska produktionsstilen har idag en tydlig identitet från ekfat som köps in från amerikanska bourbondestillerier. Metoden med lagringen på ekfat gäller för alla produktionsstilar men destilleringen skiljer sig aningen.

Spansk romdestillering

En rom som destilleras med den spanska metoden från melass får för det mesta en sötare rom med vanligtvis vaniljaromer från fatet och massor med mer därtill.

Även om man talar om att mörk ofta har en uttalad sötma, tropisk frukt och en mjuk kryddig fatton kommer färgen från lagringsfaten. De spanska romen kommer framför allt från de gamla spanska kolonierna, Kuba, Trinidad, Puerto Rico och i Dominikanska republiken. Även Sydamerika från länder som Guatemala, Venezuela, Nicaragua och Panama.

Det svåra med rom är att regelverket är vitt och brett utan direkta regler. Det enda kravet på att få kalla som för rom innebär att drycken måste göras på sockerrör och melass. Romtillverkningen på Kuba tog fart i mitten på 1800-talet då rörsockerproduktionen ökade och melassen tillvaratogs.

Oftast lagras spriten en längre tid på fat, sedan färgjusteras den med karamellfärg för att bli riktigt mörk. Viss mörk rom från Spanska Västindien får kraftig, robust fatkaraktär, men ofta ger faten en mjuk vaniljton. Ljus rom som fatlagrats kan få halmgul färg men kan också vara helt vattenklar, lagringen till trots. Detta då färgen ibland filtreras bort före buteljering. En orsak till filtreringen är för att inte åstadkomma missfärgning i drinkar.

Coffey-pannan nådde Kuba 1848, därmed möjliggjordes framställningen av lätt och ljus rom. Den största fördelen med Coffey-pannan är att man kan få fram ren, klar sprit med hög alkoholhalt. Den vattnas eftersom ned till drickbar och önskad alkoholhalt ofta från 65% ned till 42%-ig rom. Då jäsningstiden bara är omkring 24 timmar blir jäsningen

Spanska romsorter

Dominican Republic – (Brugal Rum)
Venezuela – (Pampero, Santa Teresa, Diplomatico)
Guatemala – (Ron Zacapa, Botran)
Panama – (Ron Abuelo)
Nicaragua – (Flor de Cana Rum)

Blir du nyfiken på rom är det ett tips att besöka våra romprovningar och smaka skillnaden på spansk, brittisk och fransk romproduktion. Du hittar oss på länkar till våra sociala medier där du kan se och boka en romprovning.