Upplevelse i ett glas


rom, upplevelse / lördag, augusti 3rd, 2019

Det är spännande varje gång men får ta del av en upplevelse av ett glas med en mörk dryck. jag talar såklart om ett glas rom som bär med sig doft och smak från både skörden, fermentering, destillering och slutligen lagring och mognad. man kan tala om både lagring och mognad då det betyder samma sak. Att drycken ska få sin optimala essens för både näsa och gom.

Rom som egentligen uppkom av en tillfällighet, som så mycket annat, har absolut nått en status idag som kommer sättas på kartan med än mer historia och mystik. Visst är det så att vi vill återskapa piraternas bruk och nytta av romen som sjömännens dryck. Att få smaka samma droppar och dofta samma fat och historia som då. Vi går tillbaka till 1600-talet då man kom på att den hemska fermenterade drycken som framställdes på sockerproduktionens avkomma Melass för det mesta gick att dricka.

Både doften och smaken måste varit annorlunda men effekterna sköna då slaveriet kanske krävde en stund från dat vardagliga livet. En mugg med Rhumbullion gjorde säkerligen susen för vem som helst en het dag i sockerskördens anda.

Ny upplevelse som destillat

Det är såklart svårt att säga exakt hur det gick till med att skapa både fermentering och destillering men det finns viss dokumentation. Som destillat fick man med andra ord koll på att man kunde frigöra alkoholen efter fermentering och förädla drycken till en mer njutbar dryck. Det var förmodligen europeiska slavar som tog mod till dig att använda sina bryggkunskaper till framställning av det som är rom idag. Det hade varit spännande att återuppleva deras upplevelse av destillat och sedan vara med på resan vägen fram till rom.

Produktionen av rhumbullion, a hellish and terrible liquor gjordes förmodligen första gången på Barbados omkring 1630-talet och det finns en del spår som tyder på att det är en sanning. Det finns flera olika källor som hänvisar till det skriva ordet som inte alls behöver ifrågasättas. Det handlade inte om en fantastisk upplevelse av rom men det är i allafall frågan om föregångaren.

Njutning i ett glas rom

En modern ”sipprom” dricks i ett romglas eller njuts mer än gärna i ett tulpanglas. Man njuter en behagligt stark rom med dofter och smaker som kan leda dig till socker, honung, melass med en mängd olika inriktningar. Det finns tydligt tre inriktningar med spansk, brittisk och fransk produktionsvariation. Vår upplevelse av rom kan bättre förstås beroende på dess härkomst, kolonialisering på grund av sockerproduktionen på 15-1600 talet och dessutom många flera varieteter i produktionsledet. Det är känt att bland andra franskproducerad rom lagras på använda konjaksfat, de spanska och brittiska har fått lagras på bourbonfat och beroende på fermentering och destillering en individuell smak, doft och inriktning.

En romprovning är kanske bästa sättet att lära sig vad som är vad och hur det kommer sig att just nu tycker om din version av rom för näsa och gom att njuta din rom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *