Upplevelse i ett romglas


rom, upplevelse / söndag, september 22nd, 2019

Nya dofter, smaker och en upplevelse i ett romglas kan trimma dina sinnen i nya utmaningar. Vår romprovning kan skapa den upplevelse du kanske letat efter där doft och smak möts i en miljö du inte tidigare mött. Du utmanas att känna ny doft och smak och har lite koll från annan plats och tid i ditt liv.

Upplevelse vi minns

Mycket av det vi minns som platser, saker, möten eller något vi känner igen relaterar vi till smak och doft. Det är naturligt att från barndom känna igen den varma chokladen i skidbacken eller ostmackan av limpa. Det är med stor säkerhet vanligt att vi blundar och kan drömma oss bort till en kall öl, ett glas vin där vi en gång hade en god upplevelse. Det fungerar på dåliga upplevelser också men är såklart inte trevligt på samma sätt.

En god rom kan upplevas olika på olika platser, kanske beroende på vad vi gör där och syftet samt känslan. Både väderlek och temperatur kan vara viktiga iakttagelser.

Romprovning

När vi arrangerar em romprovning i vår vinkällare försöker vi vara neutrala och skapa en upplevelse som inte påverkar och styr gästernas tankar och bedömning. Varje rom har en inriktning och är unik i sin sammansättning beroende på den master blender som bestämt vilka smaker och dofter som ska finnas i en rom.

Vi använder oss av olika teknik för att dofta på drycken och iakttar aromer och smaker på romen. Färger kan också vara vägledande för att hjälpa till i en romprovning. Igenkännandet är en viktig del då vi kan identifiera en produkt som härstammar från ett visst område.

Vi brukar tala om de tre större produktionsmetoderna fransk, brittisk och spansk rom. Däri landat vi i en torr, rund eller vass sammansättning. De tre inriktningarna är med i våra provningar och blir tydliga gentemot varandra för att förstå vilken rom du gillar bäst.