Upplevelse med rom


rom, upplevelse / söndag, juli 21st, 2019

Syftet med att hålla en romprovning är att dela med oss av den upplevelse vi tycker är så fantastisk. En resa i gom och näsa med smaker och dofter vi inte tidigare mött på detta sätt. Varje provning är annorlunda beroende på att vi sällan har samma medverkande. Där har vi en individuell påverkan som tillför sin personliga erfarenhet och nyfikenhet. Det skapar en unik upplevelse i varje event vi genomför en romprovning.

Doft och smak som en upplevelse

Visst är det få förunnat att ha ett genuint intresse och kunna erbjuda det i en inbjudande miljö för att dela med sig till nyfikna. En doft kan vara så annorlunda och spelar såklart på en personlig upplevelse. En doft kopplas i våra hjärnor med tidigare situationer och positiva möten. Att vi känner igen en doft som choklad, apelsin, vanilj eller tobak gör en romprovning mycket mer intressant. Det är egentligen bara kemiska kompositioner som får oss att känna igen tidigare upplevelser.

När vi talar om dofter skapas dessa med romens grundstruktur och processen från vilka sockerrör producenten använt. Det talas även om jordmån, klimat, fuktighet, värme, höjd och slutligen fermentering och destillering och hur man skär av svans och huvud till den önskade doft och smak man önskar.

Smak och arom

Smaken av en rom behöver inte vara densamma som doften. Det sker olika processer i doft och smak och det är mycket intressant att dessutom prova mellan de fem sorter vi brukar ha med. Ofta får våra gäster en upplevelse av smaker som karamell, kola, vanilj, tobak, lakrits, banan och många fler kombinationer beroende på vilja romsorter vi har med. Bland de fem sorterna vi provar får man olika upplevelser beroende på sin personliga bakgrund. har du aldrig smakar choklad kan du naturligtvis inte identifiera den doften.

Vad är rom

Upplevelsen av en rom är oftast densamma om du frågar någon på gatan. Alla vet att det handlar om en söt dryck och att piraterna drack rom i Karibien. Mycket av det kommer från filmer och berättelser vi levt med och tagit med oss. Det är en inlärd upplevelse föga relaterad till verkligheten eller historien om rom. Den är dock intressant eftersom det finns samer i den som kan framhävas som sanna.

Romprovning för nyfikna

En romprovning för nyfikna tycker vi ska upplysa om skillnaderna på de olika produktionssorterna. Den brittiska romproduktionen, den spanska romproduktionen och den franska romproduktionen. Där är det svårt att med ord förklara och du behöver vara med på en provning för att känna, dofta och smaka en rom på riktigt. Gärna i den sköna miljön vi erbjuder på Le Pub vinkällare. En behövs upplevelse för att dofta, smaka och njuta en rom på riktigt.

Överraska dina arbetskamrater och bjud in till en afterwork med romprovning.

2 Replies to “Upplevelse med rom”

Comments are closed.