Upplevelser med rom


rom, upplevelser / söndag, augusti 18th, 2019

Möjligheten att skapa upplevelser för andra genom att arrangera en romprovning är någonting alldeles speciellt. Vi brinner för romen och dess historia som skapar nyfikenhet för doft och smak. Vi kan genom eget intresse, förkovran och kunskap skapa upplevelser som andra tidigare inte haft. Vi genomför en provning med delar av en rik historia kring rom och sockerproduktion blandat med slaveri och hemska förhållanden. Vi delar in en timma med romprovning och föreläsning så det går hand-i-hand med utvecklingen av alla delarna av skörd, fermentering, destillering, lagring och mognad. En spännande resa inte minst för dig som är nyfiken på rom.

Från socker till rom

Resan från sockerproduktion till rom blir nya upplevelser vi berättar om i vår romprovning för nyfikna. Det koncept vi valt att fördjupa oss i som ambassadörer för rom och romprovning i Göteborg. Resan börjar med Christoffer Columbus och de resor han gjorde på sent 1400-tal. Med utgång från Kanarieöarna seglade han till Västindien med ett antal sockerrörsplantor för att starta sockerproduktion på Hispaniola.

Han lyckades inte första gången med att frakta de 2000 plantorna med skeppet men dock en andra gång då de överlevde. Man planterade sockerrörsstiklingarna och började odla rören för sockerproduktion.

Fermentering av sockerrörsjuice

Det talas om romproduktion idag som om det var det mest naturliga att göra av restprodukterna av sockerproduktionen. Att fermentera melass tros fortfarande vara en tillfällighet på grund av väder och vind. Man upptäckte att den överblivna ”melassen” kunde fermenteras efter utspädning då den inte kan jäsa över 20% sockerkoncentration. Jäsa den till alkohol och producera alkohol.

Man misstänker att det var slavarnas förtjänst att man fann att fermentera melassen som sedan även då blev början till mäsk. Det var innan man visste hur destilleringen kunde förädla drycken till den goda romen som njuts idag. Tack vara detta kan vi erbjuda unika upplevelser med våra romprovningar.

Destillering till förädling

Den hemska fruktansvärda drycken man tillverkade från fermenterad melass tror ha framställts av slavarna. Förmodligen för att det blev en rusdryck som förenklade vardagens hårda liv. Något man senare lärde sig att destillera för att utvinna den starkare drycken vi idag kallar för rom.

Destilleringen skedde genom olika sätt med uppvärmning och man använde även olika metoder för att kopiera framställning av andra destillat som var med utvecklade.

Upplevelser på ekfat för lagring

Romen skulle även visa sig dra nytta av att lagras på ekfat. Från en början använde man ekfat för att frakta romen på fartygen då romen även var en del av ransoneringen för brittiska sjömän. Romen var betalning som lön för hårt arbete. Romen tog smak från den naturliga sötman i eken och lagringen. Än idag med olika typer av fat från Bourbon och sherry eller bara använda vinfat gör skillnad på karaktären.

Vi vill erbjuda dig och dina vänner nya upplevelser med en historia om dryck och smak, nya dofter och aromer du kan njuta av och diskutera i ett nytt forum med oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *