Skip to content
Home » Chokladprovning med rom

Chokladprovning med rom

Efterfrågan om rom och chokladprovning är något vi mer än gärna vill erbjuda. Vi arbetar med att ta fram underlag för den perfekta chokladprovningen med rom. Vi har kommit fram till rätt sorters choklad till den romen vi tycker den passar till. Det är en pågående process där vi ska matcha chokladens aromer och smaker. Kombinera torrhet, sötma, alkoholhalt och massor med härliga aromer för att bli så bra som möjligt.

chokladprovning med rom
chokladprovning med rom

Choklad innehåller många olika smaker och aromer och de passar bra tillsammans med rätt choklad. Den upplevelsen vill vi dela med dig för att utvidga våra provningar och också bredda vårt utbud med en ännu mer kunskap.

Chokladprovning och rom

Choklad är en komplex produkt som tydligt är bitter från allra först steget. Man måste tillsätta en viss sötma för att anpassa den med exempelvis en rom. Det bittra blir samtidigt blommigt och kan påverka romen i en ensemble av smaker som är speciell. Kompositionen av bitterhet och sötma ska stämma överens. Arom och smaker är enormt finkänsligt med hur upplevelsen samsas i munnen.

Ingen har samma näsa så det kan vara en svår uppgift men med flera riktigt bra chokladsorter kommer vi kunna presentera en romprovning med choklad med början 2022.

Chokladprovning med rom

Nu har vi erbjudit romprovningar som en upplevelse sedan flera år och det har blivit enormt populärt. Att få utvecklas med kundernas förfrågningar är enormt kul. Vi tar det som en seriös uppgift att få erbjuda desto mer i våra evenemang. Romprovning med choklad, vad kommer näst som kan passa och vad blir trenden för 2022.

Chokladens historia

Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel baserade på kakaobönan. Bönan framställs av kakaoträdet Theobroma Cacogos frukt, namngivet av Carl von Linné. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayafolket. Man tror att bönorna har använts i ca 2500 år. Till Europa togs choklad första gången 1502 av Christoffer Columbus då han även startade ett monopol på import.

Till en början förtärdes chokladen i form av dryck i chokladhus som som sålde drycken över hela Europa. 1828 upptäcktes hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna. Detta ledde till att den första chokladkakan kunde  tillverkas 1947.

Många typer av choklad innehåller förutom kakao även kakaomassa eller kakaosmör och även socker. Mörk choklad innehåller i huvudsak kakaomassa medan vit choklad består av kakaosmör. Den kan vara flytande, pasta ellr i block. Den används som smaksättare i annan mat. När mjölk ingår i blandningen kallas produkten för mjölkchoklad. 

Choklad används som tilltugg, i bakverk, glass, dryck eller sötsaker men kan även användas som krydda i matlagning. Idag används huvudsakligen tre olika sorters kakaobönor vid tillverkning av choklad.

Kakaobönan

Alla de produkter som framställs av kakaobönan kallas gemensamt för Choklad. Bönan odlas på kakoträdet “Theobroma Cacogos” och är dess frukt. Det latinska namnet klingar Carl Von Linné vilket är mannen som namngav det.

Det är från början Mayafolket eller Mayaindianderna som odlat trädet sedan minst 600-tal och man tror att kakaobönorna använts i ca 2500 år. I våra provningar talar vi om sockerrörets härkomst och att det var Christoffer Columbus som fraktade med sig dem på sina seglatser över Atlanten. Tvärtom gäller kakaobönan som Columbus tog med sig tillbaka till Europa 1502. Densamma tog även monopol på import av kakaobönan. 

Det finns tre olika huvudsakliga kakaobönor som odlas i kommersiell skala. De utgör tillsammans 100% av den kommersiella produktionen. Criollo står för en mycket liten del av marknaden. Forastero är den mest odlade sorten, med uppåt 90% av produktionen.

Huvudsakligen den bästa Trinitario, som är en hybrid mellan de två förestående och säljs i relativt små mängder.