Välj rätt romglas för din rom

När du får din rom upphälld i ett romglas är det oftast ett litet glas som liknar ett vanligt vinglas. Det kanske har en form av en tulpan eller liknar ett whiskeyglas. Vi tycket att det är viktigt att det finns ett visst utrymme i ditt romglas. Det ska kunna syresätta romen så att destillatet får luft.

Vid ett flertal tillfällen har man inte alltid gillat det man hällt upp i ditt romglas. Då kan man låta det lufta tills dagen efter och avnjute destillatet vid annan tidpunkt. Detta avgörande val kan betyda mycket för vissa rom och göra stor skillnad på din smak och doft.

Ha inte bråttom med din rom utan låt den lufta och hitta sin plats i gomen och din njutning.

För att hjälpa romen med att få dig att tycka om den så mycket som möjligt finns det bättre och sämre romglas. Det ultimata glaset är kanske personligt och individuellt men vi har hittat vårt romglas som vi tycker mycket om. Det är en mindre modell och används bland anat av plantation och även liknande de romglas som finns på exempelvis en dryckesmässa.

Tulpanglas som romglas

romglas, tulpanglas sipprom romprovning
Tulpanglas för romprovning

Det absolut vanligaste provningsglaset för att smaka en rom. Det är kanske det vanligaste romglaset för sipprom och med fördelen att det är litet, lätthanterligt. Anledningen är att du bör väta insidan på glaset för att dofta din rom. Vi lovar att upplevelsen blir något annat.

Alla gör inte likt men för att genomföra en romprovning är det enormt viktigt att glaset går att snurra. Eventuellt luta det lätt i handflatan för att väta insidan och komma pt dofter och aromer i din rom.

Rätt romglas för din upplevelse

Använd ett romglas för de romälskande som föredrar att ibland dricka sin rom ren. Alltså utan att blanda romen med vatten eller annat virke. En rom avnjuts oftast i rumstemperatur eller en värmande hand. Det kan ta en stund att värma romen men det kan också vara en bättre upplevelse.

En rom kan drickas precis som du själv vill ha den. Det är din upplevelse att njuta din rom och den passar inte alltid alla andra. Vill du ha en isbit i ditt romglas så får du ha det i denna individuella dryckesupplevelse.

Det viktigaste är att du kan njuta din rom och ha en skön upplevelse med din rom.

Vilka romglas är vanligast att dricka rom i?

  • Tulpanglas är det absolut vanligaste provningsglaset.
  • Sippglas har ett mycket elegant utseende och passar för ett servera rom som en avec.
  • Tumblerglaset passar då du önskar dricka din rom med is i. …
  • Shotglas för dig som föredrar att shotta din rom.

Föredrar du att värma din rom kan du också ha en kupa för att hålla glaset i handen med foten mellan fingrarna. Då kan handens värme höja temperaturen på romen och du kanske får en bättre upplevelse.