Romprovning

Romprovning med ett gäng av dina bästa vänner eller dina medarbetare kan bli din roligaste kväll på länge. Vi har romprovningar för fördelsedagar, 50-årsfest, folk som vill umgås på ett nytt sätt och även matälskare som vill prova rätt rom till rätt munsbit och uppleva någonting nytt och spännande med gamla vänner.

När du tröttnat på alla andra möjligheter bokar du en stund med oss för en romprovning för att uppleva nya smaker. Vi är felxibla i vårt bemötande och kan tillmötesgå det mesta när det gäller önskemål för mat och dryck. Vi har fulla rättigheter och du kan vara upp till 20 personer i sällskap för att komma och spendera en kväll med oss.

Romprovning med grundläggande kunskaper

En bra början kan leda till mycket annat. Vi startar våra romprovningar med en grundläggande genomgång om historia, produktion och uppkomst av rom. Vi landar dig i vetskapen om vilka produktionsmetoder som finns och går igenom smaker, dofter och aromer genom din första romprovning. En rom ska drickas snabbt i en första sip för att mjuka up gommen och tungan med den starka drycken. Det kan vara en rom som har 40%-ig alkoholstyrka till 65% alkohol och mer. Du smakar sedan en andra sip för att känna av och börja provningen.

Vi provsmakar ungefär 2 cl rom i varje provglas och det brukar finnas med en referensrom (Ron Zacapa) du kan köpa själv för att fortsätta ditt intresse och komma på romprovning igen. En rom ska doftas, smakas och bedömmas med färg och sockerhalt på ett förhållandevis enkelt sätt. Detta går vi igenom på din första romprovning och du får möjlighet att lära dig hur romen dricks i grunden. Säkerligen har du druckit rom i blandade drinkar där den bara utgör en minimal del a den totala smaken. Det är någonting helt annat än det vi sysslar med.

Romprovning med mat

Dagens romdryck avnjuts mer och mer enbart som en ren dryck, ljummen i ett enkelt glas. Man dricker den ofta rumstepererad och har ingen is till kylning. Det liknar mycket av whiskyvärldens provsmakning och har absolut tagit med sig dessa metoder. Att dricka alkohol rumstempererat gör att aromerna stiger och smakerna ökar. Rom blandas mestadels i drinkar i Europa och man märker inte ens gästspelet i gommen. I karibien dricker man rom rent för att svalka sig heta dagar. Utan is och gärna direkt från fatet med 65%-ig alkoholhalt.

Med mat passar en rom utmärkt om det blir rätt mat och rätt rom. Det är en värld av aromer och dofter som spelar ett spel vi vill förstå. Ofta blir det aldrig som förväntat men det går att prova sig fram och smaka sig fram till sin egen favorit. Gärna kryddig och salt mat till en söt rom och gärna en mildare mak i ost till de franska produktionssorten, Rhum Agricole. Det roliga är att prova sig fram med smak och temperaturer och skapa sin egen uppfattning. Vi erbjuder romprovningar som passar till utvalda romdrycker också.

2 Replies to “Romprovning”

Comments are closed.